Zapri
Iskanje

Kardinal Pell: »Pred nastopom moje škofovske službe prisotno prikrivanje v primerih spolnih zlorab«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 05. 2013 / 06:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Pell: »Pred nastopom moje škofovske službe prisotno prikrivanje v primerih spolnih zlorab«

Sydneyski kardinal je vsem tamkajšnjim žrtvam spolnih zlorab izrazil svoje obžalovanje za prestano trpljenje in prosil za odpuščanje.
Kardinal George Pell je priznal, da je avstralska nadškofija v Melbournu storila več napak pri obravnavi primerov spolnih zlorab v avstralski Cerkvi. Člani Cerkve so posamezne primere poskusili prikriti in uničiti dokazni material, je minuli ponedeljek na zaslišanju pred odborom pokrajinskega parlamenta za pojasnitev ravnanja nadškofije Melbourne v primerih spolnih zlorab potrdil sydneyski nadškof Pell, ki sodi v krog najožjih papeževih svetovalcev. Kardinal je obenem vsem tamkajšnjim žrtvam spolnih zlorab izrazil svoje obžalovanje za prestano trpljenje in prosil za odpuščanje. »Resnično in iskreno obžalujem pretekle dogodke in zanje izrekam jasno opravičilo«, je Pellove besede povzela nemška katoliška agencija KNA.

Kardinal Pell pa je na zasližanju stopil v bran postopkom, kakršne sta pri obravnavi primerov spolnih zlorab razvila on sam kot nadškof v Melbournu in njegov naslednik na tem položaju, nadškof Denis Hart. »Številni ljudje so prepričani, da je bilo v preteklosti storjenih nič koliko napak, poleg tega pa trdijo, da v zadnjih dvajsetih letih na tem področju ni bilo nikakršnega napredka«, je z obžalovanjem pojasnil avstralski kardinal. Tega očitka pa nič mogoče z ničimer potrditi.

Kot napako je Pell označil ravnanje svojega predhodnika v Melbournu, nadškofa Franka Littlea, v primerih spolnih zlorab. Nadškof Little je iz strahu pred škandalom zamolčal najmanj en primer spolne zlorabe mladoletne osebe s strani tamkajšnjega duhovnika. Poleg tega se Little ni posvetoval z nobenim predstavnikom vodstva škofije o konkretnih očitkih spolnih zlorab proti škofijskim duhovnikom in o tem ni vodil nikakršne dokumentacije.

Cerkev tedaj še ni v celoti razumela obsega duševnega in duhovnega trpljenja žrtev zlorab, je pojasnil kardinal Pell, ki je kot naslednik nadškofa Littlea položaj nadškofa v Melbournu nastopil leta 1996. današnji nadškof v Sydneyu je na zaslišanju tudi priznal, da je nekdanji škof v Ballaratu, Ronald Mulkearns, za zaščito duhovnikov prav tako uničil ves dokazni material v primerih spolnih zlorab.

Parlament avstralske zvezne države Victorie je v preteklem letu ustanovil preiskovalni odbor, potem ko so tamkajšnja policija in žrtve spolnih zlorab izrekli hude obtožbe proti nadškofiji v Melbournu. Po njihovih navedbah naj bi cerkveno vodstvo zaviralo sodelovanje s policijo in prikrilo številne primere spolnih zlorab, pa tudi posledičnih samomorov nekaterih žrtev.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
27,50€ Poglej izdelek: Vstopi v sveto pismo
Nalaganje
Nazaj na vrh