Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Rai: Libanon ne more več sprejemati beguncev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 04. 2022 / 11:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Rai: Libanon ne more več sprejemati beguncev
Libanonski kardinal in maronitski patriarh Behara Butros Rai. FOTO: Vatican Media

Kardinal Rai: Libanon ne more več sprejemati beguncev

Maronitski patriarh Behara Butros Rai meni, da je Libanon že dosegel vrh svojih zmožnosti za sprejemanje beguncev.

»Mednarodna skupnost nas hvali in govori, da smo Libanonci gostoljubni. Vendar nam tega ni treba govoriti. Enostavno ne zmoremo več,« je kardinal dejal po navedbah katoliške človekoljubne organizacije Pomoč Cerkvi v stiski. V Libanonu je trenutno okoli dva milijona beguncev, večinoma iz Sirije, v državi pa je našlo zatočišče tudi pol milijona palestinskih beguncev.

Glede na celotno število prebivalstva nobena država na svetu ni sprejela več ljudi, ki iščejo zaščito na begu iz domovine.

Libanon ima skupno okoli sedem milijonov prebivalcev: več kot četrtina je beguncev. Glede na celotno število prebivalstva nobena država na svetu ni sprejela več ljudi, ki iščejo zaščito na begu iz domovine.

Libanon je že od leta 2019 v hudi gospodarski in politični krizi, ki jo je še močno poslabšala eksplozija v bejrutskem pristanišču avgusta 2020. Glavno krivdo za trenutni razvoj krize v državi patriarh vidi pri vladi: »Naši politiki so prebivalstvo spremenili v berače.« To je jasno razvidno iz visoke inflacije: »En ameriški dolar je bil pred letom in pol vreden 1.500 libanonskih funtov, danes ta vsota znaša 25.000 funtov.« Plače so izgubile sleherno vrednost, vsi ljudje so zdaj revni.

Naša država ni več to, kar je nekoč bila. Vsak dan izgubimo na tisoče svojih najboljših inženirjev, zdravnikov in učiteljev.

Prebivalci, ki so to lahko storili, so se že odselili iz države, je pojasnil kardinal: »Naša država ni več to, kar je nekoč bila. Vsak dan izgubimo na tisoče svojih najboljših inženirjev, zdravnikov in učiteljev.« Ker konca finančne in politične krize še ni na vidiku, je veliko področij v družbi odvisnih od pomoči iz tujine.

Človekoljubna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski v Libanonu po lastnih navedbah prek krajevnih Cerkva med drugim podpira razdeljevanje paketov s hrano, delovanje cerkvenih šol, štipendije za študente iz revnih družin ter dobrodelne in pastoralne dejavnosti samostanov in župnij. V državi naj bi živela največja krščanska skupnost na Bližnjem vzhodu. Večina vernikov pripada Maronitski cerkvi, ki je povezana z Rimom.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh