Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež junija v Libanon?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 04. 2022 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež junija v Libanon?
Papež z libanonsko zastavo med splošno avdienco septembra 2020. FOTO: Vatican Media

Papež junija v Libanon?

Papež Frančišek načrtuje, da bo v letošnjem juniju obiskal Libanon: iz predsedniškega urada v Bejrutu so včeraj sporočili, da je papeški nuncij v državi, nadškof Joseph Spiteri, o tem obvestil predsednika Michela Aouna.

Pogoj za papeževo naslednje apostolsko potovanje je, »da Libanon in Sveti sedež uskladita datum in program obiska«, poroča avstrijski Kathpress.

Papeževa želja po obisku Libanona je znana že dlje časa. Potovanje v to državo so doslej ovirale epidemija koronavirusne bolezni in notranjepolitične krize. Po uničujočih eksplozijah v bejrutskem pristanišču avgusta 2020 je Frančišek v državo poslal svojega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina, v začetku letošnjega februarja pa je v Libanonu pet dni gostoval vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher.

15. maja naj bi v Libanonu, ki je že poldrugo leto praktično brez dejavne vlade, izvolili nove politične predstavnike, ki bodo prevzeli vodenje države.

Papež Frančišek je pred dvema tednoma v Vatikanu sprejel predsednika Michela Aouna, po vatikanskih navedbah pa so bili diplomatski pogovori namenjeni predvsem hudim gospodarskim in družbenim problemom v Libanonu. Sogovorniki so razpravljali tudi o položaju beguncev v državi in o skorajšnjih parlamentarnih volitvah. 15. maja naj bi v Libanonu, ki je že poldrugo leto praktično brez dejavne vlade, izvolili nove politične predstavnike, ki bodo prevzeli vodenje države. Jeseni se izteka šestletni mandat trenutnega predsednika Aouna.

Libanon je že od leta 2019 v neprekinjeni gospodarski in politični krizi, ki se je po eksplozijah v bejrutskem pristanišču še močno zaostrila. Po navedbah človekoljubnih organizacij skoraj 80 odstotkov Libanoncev ogroža akutna lakota in so povsem odvisni od humanitarne pomoči.

Bruni: Sveti sedež resno razmišlja o papeževem potovanju v Libanon

Po Aounovi objavi o papeževem obisku na družbenem omrežju Twitter je o možnosti potovanja svetega očeta v Libanon spregovoril tudi vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni, ki je potrdil, da Sveti sedež o tem »resno razmišlja«. Libanonski narod namreč že dlje časa pričakuje obisk papeža Frančiška, ker se mu želi zahvaliti za vso podporo in pobude, ki jih je sprožil v njihovi deželi, predvsem pa za molitve, ki jih namenja miru in stabilnosti v državi.

Papeži v Libanonu

Libanon je v preteklosti obiskalo že več papežev: papež Janez Pavel II. leta 1997, papež Benedikt XVI. pa leta 2012, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. To je bilo Benediktovo zadnje apostolsko potovanje v njegovem pontifikatu.

Spomniti velja tudi na postanek papeža Pavla VI. leta 1964, prvega papeža, ki je stopil na libanonska tla. Pavel VI. se je v Bejrutu ustavil za eno uro na poti na evharistični kongres v Bombaju v Indiji. Svetega očeta so pozdravili predsednik republike Charles Hélou ter predstavniki osrednjih političnih in verskih oblasti v državi. Pavel VI. je zbrane nagovoril na letališču: »Libanon – v veselje nam je, da to lahko povemo na kraju samem – ima častni položaj v skupnosti narodov. Njegova zgodovina, kultura, miroljubni značaj njegovih prebivalcev so mu prislužili, lahko rečemo, spoštovanje in prijateljstvo vseh. Njegova starodavna in častitljiva verska izročila so več kot vredna naše hvale.«

Dodal je še: »Predvsem pa ne smemo pozabiti vsega, kar vera krščanskega prebivalstva v Libanonu predstavlja za Cerkev, izražena v skladni raznolikosti obredov, v številčnosti in raznolikosti verskih in samostanskih skupnosti, ter v številnih dejavnostih apostolske, izobraževalne, kulturne ali dobrodelne narave.«

Nalaganje
Nazaj na vrh