Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: papež še letos v Libanon?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: papež še letos v Libanon?
Nadškof Gallagher (drugi z leve) z libanonskim predsednikom Michelom Aounom. FOTO: Vatican Media

Vatikan: papež še letos v Libanon?

Po mnenju vatikanskega »zunanjega ministra« nadškofa Paula Richarda Gallagherja obstaja precej verjetnosti, da bo papež Frančišek še v letošnjem letu obiskal Libanon.

Papež naj bi v to krizno državo odpotoval takoj, ko bodo to dopuščale razmere, poroča avstrijski Kathpress, po besedah 68-letnega britanskega nadškofa, ki je ta teden nagovoril diplomatske predstavnike v Vatikanu, »morda še letos«.

Nadškof Gallagher je diplomate seznanil s svojim nedavnim obiskom v Libanonu. Intenzivnost tamkajšnjih srečanj mu je omogočila, da je resnično doživel stvarnost Libanona, je pojasnil vatikanski »zunanji minister« in dodal, da v državi primanjkuje soglasja za reševanje žgočih problemov, ki že več let pestijo deželo.

V Libanonu primanjkuje soglasja za reševanje žgočih problemov, ki že več let pestijo deželo.

Posebno skrb v Libanonu trenutno predstavlja množično izseljevanje mladih. Nadškof Gallagher je že med obiskom v Libanonu poudaril, da je Sveti sedež pripravljen spodbujati morebitni nacionalni dialog, če bi se s tem strinjale in si njegove pomoči želele vse vpletene strani.

Nadškof Gallagher je Libanon v začetku letošnjega februarja obiskal ob 75. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov s Svetim sedežem. V prestolnici Bejrut se je na pogovorih srečal s številnimi predstavniki iz sveta politike in religije.

Libanon je v zadnjem času deležen precejšnje pozornosti s strani Vatikana.

Libanon je v zadnjem času deležen precejšnje pozornosti s strani Vatikana: papež Frančišek je že večkrat izrazil svojo skrb zaradi negotovih razmer v državi, ki je že od leta 2019 v nenehni gospodarski in politični krizi – to so še zaostrile eksplozije v bejrutskem pristanišču avgusta 2020. Po navedbah človekoljubnih delavcev je okoli 80 odstotkov Libanoncev ogroženih zaradi akutne lakote in odvisnih od humanitarne pomoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh