Zapri
Iskanje

Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 21:01
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini

Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini
Libanonski romarji na Trgu sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media
V Libanonu, ki ga že dlje časa pretresa družbeno-gospodarska kriza, okoli 80 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine.

O tem po navedbah avstrijskega Kathpressa poroča predsednik Libanonske karitas p. Michel Abboud. Zaradi strašljive gospodarske krize je tudi srednji sloj v zadnjih mesecih zdrsnil v resnično revščino. »Mnoge družine so nam včasih prinašale darove, danes pa prihajajo in same prosijo za pomoč,« razmere opisuje libanonski duhovnik. Število pomoči potrebnih se je v zadnjih dveh do treh letih tako povečalo, da mora Karitas številne prosilce zavrniti in jih odsloviti brez pomoči: »Preprosto preveč jih je,« tako p. Abboud.

Mnoge družine so na Karitas včasih prinašale darove, danes pa prihajajo in same prosijo za pomoč.

»Srce parajoče« je opazovati, kaj se v zadnjih letih dogaja v Libanonu, je po obisku v tej preizkušani državi povedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki tamkajšnje vladne predstavnike spodbuja k nujnim reformam. V interesu celotne mednarodne skupnosti je, da Libanon premaga trenutno krizo, toda pri tem morajo nujno sodelovati tudi domače gospodarske in politične elite.

Avstrijski zunanji minister je v Libanonu obiskal tudi tamkajšnje begunsko taborišče in šolski center sv. Elije pod vodstvom domače Karitas, kjer skrbijo za otroke z razvojnimi nepravilnostmi in učnimi težavami v starosti od 6 do 22 let. V centru trenutno oskrbujejo okoli 150 otrok in mladostnikov, od katerih jih približno tretjina prihaja iz družin, ki so se v Libanon umaknile pred vojno v Siriji. Po besedah predstavnikov Karitas so te otroke sprva poučevali kar v begunskih taboriščih, toda »zelo pomembno je, da se otroke umakne iz nespodbudnega okolja. To je kot nekakšen postopek 'razstrupljanja'.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh