Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 21:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini
Libanonski romarji na Trgu sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Karitas v Libanonu: 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini

V Libanonu, ki ga že dlje časa pretresa družbeno-gospodarska kriza, okoli 80 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine.

O tem po navedbah avstrijskega Kathpressa poroča predsednik Libanonske karitas p. Michel Abboud. Zaradi strašljive gospodarske krize je tudi srednji sloj v zadnjih mesecih zdrsnil v resnično revščino. »Mnoge družine so nam včasih prinašale darove, danes pa prihajajo in same prosijo za pomoč,« razmere opisuje libanonski duhovnik. Število pomoči potrebnih se je v zadnjih dveh do treh letih tako povečalo, da mora Karitas številne prosilce zavrniti in jih odsloviti brez pomoči: »Preprosto preveč jih je,« tako p. Abboud.

Mnoge družine so na Karitas včasih prinašale darove, danes pa prihajajo in same prosijo za pomoč.

»Srce parajoče« je opazovati, kaj se v zadnjih letih dogaja v Libanonu, je po obisku v tej preizkušani državi povedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki tamkajšnje vladne predstavnike spodbuja k nujnim reformam. V interesu celotne mednarodne skupnosti je, da Libanon premaga trenutno krizo, toda pri tem morajo nujno sodelovati tudi domače gospodarske in politične elite.

Avstrijski zunanji minister je v Libanonu obiskal tudi tamkajšnje begunsko taborišče in šolski center sv. Elije pod vodstvom domače Karitas, kjer skrbijo za otroke z razvojnimi nepravilnostmi in učnimi težavami v starosti od 6 do 22 let. V centru trenutno oskrbujejo okoli 150 otrok in mladostnikov, od katerih jih približno tretjina prihaja iz družin, ki so se v Libanon umaknile pred vojno v Siriji. Po besedah predstavnikov Karitas so te otroke sprva poučevali kar v begunskih taboriščih, toda »zelo pomembno je, da se otroke umakne iz nespodbudnega okolja. To je kot nekakšen postopek 'razstrupljanja'.«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh