Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister«: papež bo kmalu obiskal Libanon

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 02. 2022 / 08:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »zunanji minister«: papež bo kmalu obiskal Libanon
Protestniki v Libanonu. FOTO: Vatican Media

Vatikanski »zunanji minister«: papež bo kmalu obiskal Libanon

Papež Frančišek po besedah vatikanskega »zunanjega ministra« nadškofa Paula Richarda Gallagherja namerava kmalu obiskati Libanon.

Papež bo »kmalu prišel, zdaj moramo le še določiti pomen besede 'kmalu',« je nadškof Gallagher dejal med srečanjem s tamkajšnjim predsednikom Michelom Aounom, kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa poročali libanonski mediji. Vatikanski »zunanji minister« je do 4. februarja na obisku v državi ob 75. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Libanonom.

Bejrut avgusta lani, leto dni po uničujoči eksploziji v tamkajšnjem pristanišču. FOTO: Vatican Media 

Papež Frančišek ves čas pozorno spremlja razmere v Libanonu, je pojasnil nadškof Gallagher. Ob tem je izrazil upanje, da bo država v prihodnje znova postala zgled na Bližnjem vzhodu kot »močan in povezan Libanon s svojimi kristjani in muslimani v službi skupnega dobrega za vse«.

Vatikan je na uradno prošnjo vseh vpletenih strani pripravljen spodbujati narodni dialog med različnimi političnimi strankami v Libanonu.

Nadškof Gallagher je po navedbah libanonskega časnika L'Orient le Jour izrazil zaskrbljenost zaradi trenutnih razmer v državi, katere prihodnost je izredno negotova. Obenem je opozoril na vedno šibkejšo navzočnost kristjanov v deželi, kar lahko sčasoma uniči notranje ravnotežje in istovetnost Libanona. Vatikan je na uradno prošnjo vseh vpletenih strani pripravljen spodbujati narodni dialog med različnimi političnimi strankami.

Predsednik Aoun se je po navedbah libanonskih medijev zahvalil papežu za njegovo podporo. Izrazil je upanje, da bi napovedani obisk papeža Frančiška pomenil »začetka novega vstajenja Libanona in izhod iz trenutne krize«.

Protesti na ulicah Libanona. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gallagher, ki je v Libanon odpotoval v ponedeljek, se je poleg srečanj s političnimi in verskimi predstavniki države med drugim udeležil tudi simpozija Univerze Svetega Duha v Kasliku pri Bejrutu z naslovom »Papež Janez Pavel II. in sporočilo Libanona«.

Nalaganje
Nazaj na vrh