Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sandri globoko prizadet nad bedo beguncev v Libanonu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 06. 2013 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sandri globoko prizadet nad bedo beguncev v Libanonu

Prefekt vatikanske Kongregacije za vzhodne Cerkve se je na obisku v Libanonu in Jordaniji sestal z vsemi tamkajšnjimi patriarhi z Vatikanom povezanih Cerkva.

Prefekt vatikanske Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri, je bil med svojim obiskom v Libanonu globoko prizadet nad bedo sirskih beguncev, ki so se v stiski zatekli v sosednjo državo. O tej priložnosti je izrazil tudi zahtevo za izpustitev obeh ugrabljenih metropolitov iz Allepa, Mar Gregoriosa Youhanne Ibrahima iz sirske pravoslavne Cerkve in Boulosa Yazigija iz antiohijske pravoslavne Cerkve. Kardinal je obenem opozoril, da imajo vsi kristjani na Bližnjem Vzhodu – ne glede na veroizpoved – 'skupno usodo', zato je solidarnost med kristjani na tem območju še posebej pomembna.

V Libanonu se je kardinal Sandri sestal z vsemi tam nastanjenimi patriarhi Cerkva, ki so povezane z Vatikanom. Kot je povedal v izjavi za Radio Vatikan, je vsem škofom štirih vzhodnih obredov, prenesel sporočilo miru in upanja, ki mu ga je zaupal papež Frančišek, in dodal, da sveti oče veliko razmišlja o ljudeh na tem območju ter o njihovem trpljenju.

Kardinala Sandrija je globoko prizadela beda tamkajšnjih beguncev iz Sirije: »Težko je videti vse te otroke, ki živijo v izgnanstvu, v revščini, brez možnosti vzdrževanja osnovne higiene. Videl sem, da vsem primanjkuje zdravil, predvsem nosečnicam in otrokom.«

Melkitski grško-katoliški patriarh Gregorios III. je kardinala iz rimske kurije prosil, naj iz Vatikana v Sirijo odpotuje delegacija, ki bi tam poskusila uveljaviti svoja prizadevanja za mir. Obenem je izrazil željo, da bi na skorajšnjem srečanju Sveta katoliških vzhodnih patriarhov in vatikanske Kongregacije za vzhodne Cerkve vprašanje miru na Bližnjem Vzhodu in krščansko-muslimanski dialog izpostavili kot osrednjo temo zasedanja. Prav tako je po njegovem mnenju potrebno okrepiti ekumensko sodelovanja med krščanskimi Cerkvami na Bližnjem Vzhodu v luči postsinodalne papeževe spodbude 'Ecclesia in Medio Oriente'.

Kardinal Sandri se je v Libanou udeležil tudi posvečenja novega maronitskega škofa za Argentino in Avstralijo ter se sestal s predstavniki tamkajšnje Karitas, ki sodelujejo pri oskrbi sirskih beguncev.

Iz Libanona je kardinal odpotoval v Jordanijo, kjer je minuli četrtek v Madabi slovesno odprl novo katoliško univerzo. Temeljni kamen zanjo je leta 2009 med svojim romanjem po Sveti deželi blagoslovil nekdanji papež Benedikt XVI.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh