Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sarah gost na medžugorskem Mladifestu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2021 / 09:18
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Sarah gost na medžugorskem Mladifestu
V letih do 2019 so prireditelji poročali o vse do 50.000 udeležencih iz več kot 100 držav FOTO: mladifest.com

Kardinal Sarah gost na medžugorskem Mladifestu

V Medžugorju se v nedeljo začenja tradicionalni mladinski festival, ki se ga tudi letos udeležujejo številni visoki cerkveni dostojanstveniki.

Posamezna bogoslužja naj bi med drugimi obhajali nekdanji prefekt Kongregacije za bogoslužje kardinal Robert Sarah, apostolski nuncij nadškof Luigi Pezzuto, poljski nadškof Tadeusz Wojda iz Gdanska, italijanski škof Guido Gallese iz Alessandrije in provincial frančiškanov v Bosni in Hercegovini p. Miljenko Steko, so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili iz mostarske župnije.

Kaj naj dobrega storim? (Mt 19, 16)

Geslo letošnjega Mladifesta, ki se zaključi 6. avgusta, letos pa ga obhajajo že dvaintridesetič, je tokrat vrstica iz evangelija po Mateju: »Kaj naj dobrega storim?«. V letih do 2019 so prireditelji poročali o vse do 50.000 udeležencih iz več kot 100 držav, lani pa se je to število zaradi koronaepidemije skrčilo na približno desetino večinoma domačih obiskovalcev.

Program v 18 jezikih

Prireditelji konkretnih pričakovanj glede števila letošnjih obiskovalcev nimajo, vsekakor pa so »vsi dobrodošli«, je pojasil krajevni župnik Marinko Sakota. Da p. Marinko udeležbo visokih cerkvenih predstavnikov označuje kot »vzrok za veliko veselje«, je povezano predvsem z dejstvom, da so škofje zaradi zadržanega odnosa Vatikana do Marijinih prikazovanj v Medžugorju ta romarski kraj doselj obiskovali brez kakršne koli pozornosti javnosti. Leta 2019 je papež Frančišek odločil, da tudi škofje in drugi duhovniki smejo organizirati romanja v Medžugorje.

Kardinal Robert Sarah FOTO: Vatican Media

Letošnji program Mladifesta bo simultano prevajan v 18 jezikov, dogajal pa se bo na prostem, ob zunanjem oltarju tamkajšnje župnijske cerkve. Na programu so evharistične daritve, kateheze in pričevanja, pesmi v izvedbi mednarodnega orkestra in zbora ter vsak dan večurna večerna molitev. Predvidene so tudi nočne molitve v okoliškem gričevju, meditacija ob svečah, procesija in gledališka predstava. Redni del srečanja je tudi pozdravni nagovor dunajskega nadškofa kardinala Christopha Schönborna, ki je že ob prelomu let 2009/10 kot romar sam obiskal Medžugorje.

V letošnjem juniju so v Medžugorju obhajali 40. obletnico prvih Marijinih prikazovanj (24. in 25. junij 1981). Cerkev jih doslej uradno še ni priznala, po besedah vidcev pa se prikazovanja še danes niso zaključila.

Nalaganje
Nazaj na vrh