Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan izdal uradno dovoljenje za romanja v Medžugorje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 12. 2017 / 11:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan izdal uradno dovoljenje za romanja v Medžugorje

Vatikan izdal uradno dovoljenje za romanja v Medžugorje

Papež mora še sprejeti dokončno odločitev o verodostojnosti prikazovanj.

»Češčenje v Medžugorju je dovoljeno. Ni prepovedano in ni ga treba skrivati«, je potrdil poljski nadškof Henryk Hoser, ki je po naročilu papeža Frančiška pred nekaj meseci odšel v Medžugorje z namenom, da ovrednoti pastoralno oskrbo tisočev vernikov, ki se vsako leto zgrinjajo v ta priljubljeni romarski kraj, ne pa tudi verodostojnosti tamkajšnjih prikazovanj.



Romanj v Medžugorje župnije in škofije doslej uradno niso smele organizirati, lahko pa so to storili verniki na zasebno pobudo ali za pomoč prosili necerkvene potovalne agencije. Zdaj bodo dovoljena tudi uradna romanja v okviru cerkvenih ustanov.

»Moja naloga je preučiti pastoralno stanje in predlagati morebitne izboljšave«, je nadškof Hoser v pogovoru za Aleteio dejal glede svojega poslanstva v tem romarskem središču v Bosni in Hercegovini, ki je od leta 1981, odkar so se začela poročila o Marijinem prikazovanju, privabilo na milijone ljudi. V Medžugorje redno in pogosto romajo tudi slovenski verniki.

»Škofije in druge cerkvene ustanove smejo romanja odslej uradno organizirati. S tem ne bo več nobenih težav«, je pojasnil nadškof in dodal, da je papež Frančišek pred kratkim prosil albanskega kardinala, naj blagoslovi vernike v Medžugorju.

»Zelo občudujem delo, ki ga tam opravljajo frančiškani«, je dejal poljski prelat. »Z razmeroma majhno ekipo – tam je le ducat bratov – opravljajo veliko delo, ko vsak dan sprejemajo množice romarjev. Vsako poletje priredijo festival mladih. Letos se je v Medžugorju zbralo okoli 50.000 mladih z vsega sveta, spremljalo pa jih je več kot 700 duhovnikov. Zelo veliko je tudi spovedi. Imajo okoli 50 spovednic, ki pa ne zadostujejo. To so zelo globoke spovedi.«

Nadškof Hoser meni, da je Medžugorje glede spovedovanja pravi fenomen. Pristnost kraja po njegovem mnenju potrjuje tudi število dobrodelnih organzacij, ki delujejo okoli svetišča. Veliko truda je vloženega tudi v poglobljeno krščansko vzgojo. Vsako leto prirejajo konference na različnih ravneh, za različna občinstva, denimo za duhovnike, zdravnike, starše, mlade, pare in podobno.

Kot je še pojasnil poljski nadškof, odlok nekdanje Jugoslovanske škofovske konference, da škofom odsvetujejo organizacijo romanj v Medžugorje, torej ne velja več. Razkril je, da bo sklep Komisije za analizo prikazovanj v Medžugorju, ki jo je papež Benedikt XVI. zaupal kardinalu Camillu Ruiniju, najverjetneje ugoden.

Nadškofa se je dotaknilo tudi dejstvo, da so se vsi medžugorski vidci odločili za družinsko življenje: »V našem času je družina izredno pomembna. Vsi med njimi imajo družine. Vidkinje, ki so bile v začetku prikazovanj najstnice, so zdaj že babice; od takrat je minilo 37 let!«

Dokončno odločitev o Medžugorju bo seveda podal papež Frančišek. Vsa dokumentacija je trenutno na vatikanskem državnem tajništvu, po mnenju nadškofa Hoserja pa bo medžugorsko vprašanje kmalu zaključeno.

Vir: Aleteia
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh