Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sarah: »nizkotne« razprave glede nove knjige

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 01. 2020 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2020 / 09:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sarah: »nizkotne« razprave glede nove knjige

Avtor knjige o duhovništvu odslej kardinal Sarah, »s prispevkom Benedikta XVI.«.

Foto: arhiv Družine

Avtorstvo knjige o duhovništvu in celibatu, ki je bila doslej oglaševana kot skupni projekt kardinala Roberta Saraha in upokojenega papeža Benedikta XVI., se bo odslej glasilo: »Kardinal Sarah, s prispevkom Benedikta XVI.«. Vsa objavljena besedila v knjigi ostanejo nespremenjena, je na družbenem omrežju Twitter včeraj zapisal kardinal. Do sprememb bo prišlo zaradi razprav, ki jih je sprožil današnji izid dela, je pojasnil vodja vatikanske Kongregacije za bogoslužje.

Kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, je Sarah pred zapisom na družbenem omrežju objavil daljše uradno pojasnilo, v katerem piše, da je Benediktu XVI. 19. novembra lani poslal celoten rokopis vključno z naslovnico knjige, 25. novembra pa je od upokojenega papeža prejel odobritev za objavo. V začetku decembra je Benedikta XVI. še enkrat obiskal in napovedal, da bo knjiga izšla 15. januarja. V začetku januarja je po vrnitvi iz svoje domovine Gvineje upokojenemu papežu želel izročiti izvod omenjenega dela.

»Odpuščam vsem tistim, ki me klevetajo in ki trdijo, da sem v sporu s papežem Frančiškom,« je Sarah zapisal v enostranski izjavi; njegova zvestoba Frančišku je »absolutna«. Razprave okoli nastanka knjige je kardinal označil kot »nizkotne«.


Foto: Vatican Media

Nekdanji prefekt Kongregacije za nauk vere: Le enega papeža imamo, Frančiška

Nekdanji prefekt Kongregacije za nauk vere, nemški kardinal Gerhard Ludwig Müller, pa je po navedbah agencije Kathpress stopil v bran Benediktu XVI. in njegovemu zapisu o celibatu ter obenem zanikal, da ima kot upokojeni papež kakršen koli poseben status. »Nimamo dveh papežev, le enega imamo, Frančiška,« je včeraj poročal italijanski časnik Corriere della Sera. Naziv »upokojeni papež« je le vljudnostna oblika: »V resnici je Benedikt XVI. upokojeni škof,« je pojasnil kardinal.

Müller, ki je bil med 2012 in 2017 prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, oporeka domnevam, da se Benedikt XVI. s pismi in drugimi zapisi vmešava v pontifikat papeža Frančiška. Vsi škofje, tudi upokojeni, so udeleženi v nauku Cerkve in nosijo skupno odgovornost za katoliško vero, je poudaril kardinal Müller.

V italijanskem časniku Il Giornale je Müller primerjavo med Benediktom XVI. in Frančiškom označil za »proticerkveno igro«. »Povsem jasno« je, da so kardinali, škofje in verniki na strani papeža Frančiška, je izjavil nekdanji prefekt, čigar petletnega mandata na vodilnem položaju Kongregacije za nauk vere Frančišek leta 2017 ni podaljšal, Müller pa je sicer večkrat kritično ocenil stališča trenutnega papeža.

Kardinal je za omenjeni časnik še povedal, da se Benedikt XVI. »nikoli ni poskušal vmešavati v trenutno vodstvo Cerkve«. To pa seveda ne pomeni, da mora kot upokojeni papež molčati. »Benedikt XVI. še ni mrtev« in poslanstvo škofa traja vse življenje.

Glede razprave o poročenih duhovnikih je Müller dejal, da v Katoliški cerkvi latinskega obreda po njegovem mnenju izjeme niso mogoče, ker bi si javnost, ki ni tako blizu Cerkvi, to razlagala kot odpravo celibata.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh