Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Schönborn: Bergoglio kot papež je presenetil celo kardinale

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 05. 2013 / 06:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Schönborn: Bergoglio kot papež je presenetil celo kardinale

Dunajski nadškof na anglikanski vodstveni konferenci v Londonu: »Izid konklava je bil izkušnja Svetega Duha.«

Dunajski nadškof Christoph Schönborn je na veliki ekumenski prireditvi v Londonu izrazil svoje zadovoljstvo nad izvolitvijo papeža Frančiška. »Frančišek je preprost in eno samo veselje ga je – čudovit je«, je bil v začetku tedna komentar avstrijskega kardinala na vodstveni konferenci v Londonu, kongresu, ki ga anglikanska Cerkev prireja za krščanske voditelje v tamkajšnji znameniti dvorani Royal Albert Hall. Kardinal Schönborn je kot častni gost razpravljal z Nickyjem Gumbelom, ustanoviteljem verskih tečajev 'Alpha'.

Čeprav o podrobnostih konklava ni smel govoriti, je dunajski nadškof vendarle pojasnil, kako ob začetku volitev novega papeža še noben volilec ni poznal izida volitev. Kardinal Bergoglio, današnji papež, je sedel 'v zadnjem kotu Sikstinske kapele', je 5.500 udeležencem kongresa v Londonu poročal kardinal Schönborn. Izid konklava pa je 'neverjetna izkušnja Svetega Duha', kot je kardinal po lastnih navedbah občutil že leta 2005, ko je bil za papeža izvoljen Joseph Ratzinger.

Več dogodkov pred konklavom je kardinal Schönborn razumel kot 'namig od zgoraj', tako da je v njem dozorela osebna odločitev, da je Bergoglio pravi kandidat za novega papeža. Kot eno izmed takšnih znamenj je po njegovem mnenju srečanje s prijatelji neposredno po bogoslužju kardinalskega kolegija ob začetku konklava: ko so jo vprašali za nasvet pri volitvah, je neka redovnica iiz Latinske Amerike avstrijskemu kardinalu zašepetala na uho ime 'Bergoglio'. »To se me je dotaknilo. Prepričan sem, da so bili tudi številni drugi kardinali deležni podobnih znamenj, sicer se konklave ne bi zaključil v tako kratkem času.«

Prav tako je bilo preko papeža Frančiška v prvih dveh mesecih njegovega delovanja moč občutiti 'Svetega Duha ob številnih trenutkih', je dejal kardinal Schönborn, ob čemer je potegnil tudi nekaj vzporednic z novim anglikanskim nadškofom v Canterburyju, Justinom Welbyjem. Med obema cerkvenima voditeljema 'obstaja nekakšna podobnost' in 'kar malce po čudežu diši, da je bil tudi on imenovan za nadškofa'. Dunajski kardinal je ob tem še izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do srečanja med Frančiškom in nadškofom Justinom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh