Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Schönborn: Družina je tovarna preživetja v prihodnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 10. 2014 / 09:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Schönborn: Družina je tovarna preživetja v prihodnosti

»Sinoda bi morala izpostaviti pomen družine v težkih časih.«

Trenutna škofovska sinoda v Rimu po besedah avstrijskega kardinala, dunajskega nadškofa Christopha Schönborna »izpostavlja izjemen pomen družine za celotno družbo, predvsem pa za človeka v njegovem uresničevanju in njegovi sreči«, zato je družina po njegovih besedah »tovarna preživetja v prihodnosti«.



Da družba za trezno prihodnost potrebuje predvsem družino, danes dokazujejo krizna žarišča v Evropi, je kardinal izpostavil v pogovoru za Radio Vatikan. Mreže, ki človeka v stiski lahko prestrežejo, najdemo tam, kjer je družina. »Družina je spontana, naravna in samoumevna varnostna mreža«, je dunajski nadškof opozoril tudi na ugotovitve sekulariziranih sociologov, »ki z vero nimajo nič«. Večje podpore pa družini ne more nuditi nihče drug kakor verska skupnost. Kardinal Schönborn zato od sinode pričakuje »predvsem intenzivno razpravo o pomenu družine za družbo, ki se je znašla v krizi«.

Med drugimi pričakovanji kardinal navaja še »vzgibe za krizne položaje«, pa tudi rešitve za ravnanje s pari v izvenzakonski ali v civilno sklenjeni zvezi. Pri »nespremenljivih« desetih zapovedih obstaja »postopnost« pri njihovem uresničevanju, »Jezusovi besedi se lahko v svojem življenju bolj ali manj približamo«, je pojasnil nadškof. Podobno bodo tudi nekateri ljudje »polnost zakona«, kakršna je predvidena v Božjem načrtu, dosegli postopno.

Pri partnerskih zvezah bi morala Cerkev še močneje kot doslej »upoštevati tisto, kar že obstaja«, si želi kardinal Schönborn. »Gotovo je že velik korak, če se mladi ali stari ne osredotočajo zgolj na bežna razmerja, ampak cenijo in si prizadevajo za zvesto, stabilno zvezo, ki temelji na medsebojni pomoči. Če to najdejo in resnično negujejo, lahko sicer rečem – to ni zakramentalni zakon, tu nekaj manjka. Lahko pa tudi rečem – nekaj pa tu že obstaja!«

Kardinala veseli tudi dejstvo, da vedno več mladih danes že zgodaj stopi na pot zakramentalnega zakona, »z lastno vero, morda pa tudi ob zgledu lastnih družin«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. P.)

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh