Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Schönborn: koronavirus ne gre na počitnice

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 07. 2021 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Schönborn: koronavirus ne gre na počitnice
Glasbeni festivali so žarišče koronaokužb FOTO: Pixabay

Kardinal Schönborn: koronavirus ne gre na počitnice

Poletne počitnice v koronačasih so polne negotovosti.

Na to je v svoji zadnji kolumni za avstrijski brezplačni časnik Heute opozoril dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn. Počitniško vzdušje ob zaključku pouka ob koncu junija si človek sicer zlahka predstavlja: »Spričevala, juhej, zdaj pa težko pričakovane počitnice!«, saj so tako za otroci kot za učitelji dolgi in zahtevni meseci pouka med koronaepidemijo. Žal pa koronavirus tudi v času dopustov »ne gre na počitnice«.

Obdobje brez pouka po sprostitvi zaščitnih koronaukrepov znova omogoča potovanja, obiske in okušanje »normalnega življenja«, piše dunajski nadškof. Toda poleg bojazni pred deževnim dopustom v letošnjem poletju zaradi koronaepidemije obstajata tudi negotovost in nezmožnost natančnega načrtovanja.

Ne pritožujmo se zaradi negotovosti, kajti gotovo imamo več kot dovolj razlogov za hvaležnost.

Da bi slednje lažje sprejeli, se lahko vnaprej odločimo, da »se glede nepričakovanih dogodkov na letošnjem dopustu ne bomo pritoževali, temveč da bomo stvari sprejemali takšne, kot so. Kajti gotovo imamo več kot dovolj razlogov za hvaležnost.« Kardinal Schönborn je ob tem opozoril na vse, ki si v letošnjem poletju iz najrazličnejših razlogov dopusta ne morejo privoščiti, »pa bi si ga ravno toliko zaslužili kot vsi drugi«.

Na nizozemskem glasbenem festivalu se je z novim koronavirusom okužilo skoraj 1.000 udeležencev

Bojazni glede množičnih druženj se žal že uresničujejo na Nizozemskem: kot poroča STA, se je na glasbenem festivalu Verknipt v Utrechtu z novim koronavirusom okužilo skoraj tisoč ljudi. Po navedbah krajevnih zdravstvenih oblasti se lahko število okuženih v prihodnjih dneh še poveča.

Za naraščanje števila koronaokužb so odgovorni predvsem najstniki in mlajši odrasli, ki se družijo na festivalih in v diskotekah.

Festivala na prostem, ki so ga priredili 3. in 4. julija, se je udeležilo okoli 20.000 ljudi. Prvi dan je bilo okuženih vsaj 448 obiskovalcev, drugi dan pa še 516. Organizatorji so poudarili, da so upoštevali vse higienske ukrepe, vstop na festivalsko območje je bil strogo nadzorovan. Udeleženci so morali predložiti dokazilo o cepljenju ali negativni test na novi koronavirus, za preprečevanje gneče pa so organizatorji za vstop določili tudi časovne termine.

Po odpravi zaščitnih ukrepov na Nizozemskem konec letošnjega junija število koronaokužb znova skokovito narašča, za kar so po navedbah zdravstvenih služb odgovorni predvsem najstniki in mlajši odrasli, saj so žarišča okužb predvsem festivali, diskoteke in restavracije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh