Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Turkson odslej na čelu Papeške akademije znanosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 04. 2022 / 10:41
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Turkson odslej na čelu Papeške akademije znanosti
Ganski kardinal Peter Turkson. FOTO: Vatican Media

Kardinal Turkson odslej na čelu Papeške akademije znanosti

Kardinal Peter Turkson, nekdanji vodja vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, je bil imenovan na nov vodstveni položaj.

Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je papež Frančišek 73-letnega ganskega cerkvenega dostojanstvenika imenoval za kanclerja Papeške akademije znanosti. Kardinal Turkson bo na tem položaju nasledil 79-letnega argentinskega nadškofa Marcela Sancheza Soronda, ki je od leta 1998 vodil Papeški akademiji za naravoslovne in družbene vede.

Kardinal Turkson je pet let vodil vatikanski razvojni dikasterij.

Kardinal Turkson je v začetku leta 2017 prevzel vodenje novoustanovljenega dikasterija za človeški razvoj. 1. januarja letos papež ni podaljšal njegovega prvega petletnega mandata. Dikasterij trenutno začasno vodita redovnica in izvedenka za gospodarstvo s. Alessandra Smerilli ter kardinal Michael Czerny.

Dolgoletno služenje v Cerkvi

Kardinal Turkson, ki je tudi upokojeni nadškof škofije Cape Coast v Gani, je prvi ganski kardinal. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je duhovniško posvečenje v nadškofiji Cape Coast prejel 20. julija 1975 v stolnici sv. Frančiška Saleškega. Študij je nadaljeval v Rimu na Papeškem svetopisemskem inštitutu, opravil pa je tudi magisterij iz teologije in bogoslovja.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 1992 imenoval za nadškofa metropolita škofije Cape Coast, naslednje leto je prejel škofovsko posvečenje. V letih med 1997 in 2004 je vodil Ganske škofovsko konferenco, po opravljanju različnih funkcij ob zaključku II. izredne skupščine za sinodo afriških škofov, za katero je bil glavni poročevalec, pa ga je papež Benedikt XVI. leta 2009 imenoval za predsednika Papeškega sveta za pravičnost in mir. Septembra 2013 ga je papež Frančišek potrdil na čelu omenjenega papeškega sveta, ki je pozneje postal Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Rezultati razprav članov vatikanske akademije znanosti naj bi vplivali tudi na sestavo papeških dokumentov in pomembnih odločitev.

Papeška akademija znanosti je bila ustanovljena leta 1603. Namenjena je spodbujanju izmenjave in napredka v naravoslovju. Njeni člani so mednarodno priznani predstavniki različnih strok. Rezultati njihovih razprav naj bi vplivali tudi na sestavo papeških dokumentov in pomembnih odločitev. Sedanji predsednik akademije znanosti je nemški izvedenec za kmetijstvo Joachim von Braun.

Sedež akademije je v prostorih Casino di Pio IV v Vatikanskih vrtovih, kjer je tudi Papeška akademija za družbene vede. To je leta 1994 ustanovil Janez Pavel II. Njen sedanji predsednik je italijanski gospodarstvenik Stefano Zamagni.

Nalaganje
Nazaj na vrh