Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Turkson zapušča dikasterij za človeški razvoj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 12. 2021 / 15:30
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Turkson zapušča dikasterij za človeški razvoj
Kardinal Peter K. Appiah Turkson. FOTO: Vatican Media

Kardinal Turkson zapušča dikasterij za človeški razvoj

Ganski kardinal Peter Turkson zapušča Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, njegov položaj pa bo začasno prevzel kardinal Michael Czerny, so danes sporočili z vatikanskega tiskovnega urada.

Papež Frančišek je ustanovitev omenjenega dikasterija napovedal avgusta 2016, nastal pa je z združitvijo štirih že obstoječih papeških svetov (pravičnost in mir, Cor unum, migranti in zdravje). Novi dikasterij je delo začel januarja 2017. Ob koncu prve petletke delovanja s statuti »ad experimentum« in po rezultatih evaluacijskega obiska v preteklem poletju so vodilni v dikasteriju svoj mandat izročili v papeževe roke, so po navedbah spletnega portala Vatican News danes še pojasnili v Vatikanu.

Papež Frančišek se je kardinalu Petru K. Appiahu Turksonu in njegovim sodelavcem iskreno zahvalil za njihovo delo, začasno upravljanje ustanove pa je zaupal jezuitu kardinalu Michaelu Czernyju.

Papež Frančišek se je kardinalu Petru K. Appiahu Turksonu in njegovim sodelavcem iskreno zahvalil za njihovo delo, sporočajo s tiskovnega urada, v pričakovanju imenovanja novega vodje dikasterija pa je začasno upravljanje ustanove od 1. januarja 2022 zaupal jezuitu kardinalu Michaelu Czernyju. S. Alessandra Smerilli ostaja na položaju tajnice delovnega telesa. 46-letna redovnica je po izobrazbi tudi ekonomistka. S. Alessandra je bila doslej začasna tajnica dikasterija in bo kot redna tajnica opravljala enake naloge kot doslej.

Kardinal od leta 2003

Peter Turkson, ki ga je Janez Pavel II. leta 2003 imenoval za kardinala, Benedikt XVI. pa ga je leta 2009 povabil v rimsko kurijo na položaj prefekta Papeškega sveta za pravičnost in mir, je od 31. avgusta 2016, torej od ustanovitve novega dikasterija naprej, vodja vatikanskega »ministrstva za razvoj«. V teh petih letih je bil Ganec nedvomno eden izmed kardinalov, ki so bili papežu najbližji in ki jim je sveti oče tudi v največji meri prisluhnil – pomislimo na to, da je ravno kardinal Turkson na tako uglednem kraju, kot je vatikanska sinodalna dvorana, javnosti predstavil papeževo okoljsko okrožnico Hvaljen, moj Gospod.

Kardinal Turkson v starosti 73 let odhaja v zaslužen pokoj, čeprav bi po cerkvenopravnih merilih na položaju lahko ostal še dve leti.

Turkson zdaj v starosti 73 let – rojen je bil 11. oktobra 1948 – odhaja v zaslužen pokoj, čeprav bi po cerkvenopravnih merilih na položaju lahko ostal še dve leti, morda celo več, saj ima papež Frančišek navado, da škofe in kardinale v rimski kuriji običajno potrjuje na položaju tudi po dopolnjenem 75. letu starosti.

Kardinal Michael Czerny. FOTO: Vatican Media

Kardinal Michael Czerny je bil doslej podtajnik istega dikasterija, pristojen za področje migrantov in neposredno podrejen papežu. Junija lani je sveti oče v dikasteriju odredil apostolsko vizitacijo, ki jo je vodil nadškof Chicaga, kardinal Blase J. Cupich.

Nalaganje
Nazaj na vrh