Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali še brez termina za konklave

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 03. 2013 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinali še brez termina za konklave

Včerajšnjega srečanja v Vatikanu se je udeležilo skupno 142 kardinalov, od tega 103 volilci.

Glede konkretnega termina za konklave se kardinali na včerajšnjem, prvem zasedanju po izpraznjenju Petrovega sedeža zaenkrat še niso dogovorili. O natančnem datumu bodo lahko odločali šele takrat, ko se bo v Rimu zbralo vseh 115 volilnih upravičencev; včerajšnjega srečanja se je udeležilo skupno 142 kardinalov, od tega 103 volilci. Tudi ritem nadaljnjih srečanj zaenkrat še ni določen. Po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija je potrebno še razjasniti, ali se bodo kardinali tako kot včeraj sestajali dvakrat dnevno, ali pa bodo svoje razprave uspeli zaključiti v enem srečanju.

Med prisego na včerajšnjem zasedanju so kardinali posamično pristopali k Svetem pismu, nanj položili roko in obljubili, da bodo 'ravnali po svoji vesti in upoštevali vse predpise', ki so določeni z Apostolsko konstitucijo
'Universi Dominici Gregis' Janeza Pavla II. iz leta 1996. Obenem so kardinali dolžni 'molčati o vseh zadevah, ki se na kakršen koli način tičejo papeških volitev ali se kako drugače navezujejo na izpraznjen Petrov sedež'.

P. Lombardi je opozoril, da to seveda ne pomeni popolne prepovedi pogovora za kardinale v času izpraznjenega Petrovega sedeža. O drugih temah, kot so denimo položaj Cerkve na določeni celini ali pa nova evangelizacija, lahko kardinali do konklava dajejo izjave tudi za javnost.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh