Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali znova o vlogi žensk

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 06. 2024 / 13:03
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinali znova o vlogi žensk
Kardinali so tokrat razmišljali o vlogi ženske v Cerkvi, in sicer izhajajoč iz predavanj, ki so jih pripravile tri ženske. FOTO: Vatican Media

Kardinali znova o vlogi žensk

V vatikanskem Domu sv. Marte je v začetku tedna znova zasedal svet kardinalov, ki si jih je papež Frančišek izbral za svoje svetovalce. Srečanja so se poleg papeža udeležili vsi člani sveta.

Tudi tokrat je bilo prvi dan v središču razmišljanje o vlogi ženske v Cerkvi, in sicer izhajajoč iz predavanj, ki so jih pripravile tri ženske: po uvodu salezijanke s. Linde Pocher sta spregovorili Valentina Rotondi, raziskovalka in profesorica na Univerzi uporabnih znanosti italijanske Švice iz Lugana, in Donata Horak, profesorica kanonskega prava na Kolegiju Alberoni v Piacenzi.

Po navedbah vatikanskih medijev je profesorica Rotondi v svoji predstavitvi spregovorila o ekonomiji kot skrbi in dobrem upravljanju v kontekstu globokega medgeneracijskega odnosa, Donata Horak pa je v okviru širšega razmisleka o kanonskem pravu izpostavila različne antinomije, kot so pravičnost in usmiljenje, posvetovalna in deliberativna oblast, hierarhično načelo in ekleziologija občestva ter demokratizacija in monarhični model. V nadaljevanju srečanja so kardinali premišljevali o predlaganih temah.

Kardinali so razpravljali tudi o delu Komisije za zaščito mladoletnih ter o dejavnostih in načinih delovanja škofovskih konferenc.

Naslednji dan se je zasedanje nadaljevalo s poročilom kardinala O'Malleyja glede odprtih vidikov dela Komisije za zaščito mladoletnih ter kardinala Graciasa, ki je spregovoril o dejavnostih in načinih delovanja škofovskih konferenc. Nato je beseda tekla o razmerah na različnih področjih sveta, od koder prihajajo kardinali, pri čemer so posebno pozornost namenili oboroženim sporom, ki trenutno pretresajo svet.

Kardinali se bodo na naslednjem srečanju zbrali v letošnjem decembru.

Nalaganje
Nazaj na vrh