Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: papež imenoval nove člane sveta kardinalov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2023 / 12:10
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2023 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: papež imenoval nove člane sveta kardinalov
Med novimi člani je tudi luksemburški nadškof Jean-Claude Hollerich, predsednik ComECE. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan: papež imenoval nove člane sveta kardinalov

Papež Frančišek je imenoval nove člane svojega najpomembnejšega svetovalnega telesa, Sveta kardinalov.

Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, bo devetčlanska skupina v prihodnje vključevala tudi luksemburškega nadškofa, 64-letnega kardinala Jean-Clauda Hollericha, ki bo imel eno ključnih vlog tudi na bližajoči se škofovski sinodi vesoljne Cerkve o sinodalnosti. Drugi novi člani so kardinali Juan Jose Omella (76) iz Barcelone, Gerald Lacroix (65) iz kanadskega Quebeca in Sergio da Rocha (63) iz Salvadorja da Bahia v Braziliji. Med novimi člani je tudi predsednik governatorata Države mesta Vatikan, 78-letni Fernando Vergez Alzaga.

Papež Frančišek je Svet kardinalov, ki ima zdaj devet članov in tajnika, prvič imenoval takoj po svoji izvolitvi leta 2013.

V svetovalnem telesu ostajajo vatikanski državni tajnik, 68-letni kardinal Pietro Parolin ter kardinali Sean Patrick O'Malley (78) iz Bostona v ZDA, Oswald Gracias (78) iz Bombaja v Indiji in Fridolin Ambongo (63) iz kongovske metropole Kinšasa. Italijanski škof, 56-letni Marco Mellino, bo še naprej opravljal funkcijo tajnika Sveta kardinalov. Prvo srečanje novoustanovljenega organa bo predvidoma 24. aprila v Domu sv. Marte.

Papež Frančišek je Svet kardinalov, ki ima zdaj devet članov in tajnika, prvič imenoval takoj po svoji izvolitvi leta 2013. To delovno telo naj bi mu svetovalo pri reformi kurije, torej pri preoblikovanju vatikanskih vodstvenih in upravnih organov.

Dosedanji koordinator skupine je bil 80-letni nadškof Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, ki je v začetku leta iz starostnih razlogov odstopil s položaja nadškofa v Tegucigalpi. Članstvo se je zaključilo tudi za 69-letnega nemškega kardinala Reinharda Marxa, nadškofa Münchna in Freisinga, in 80-letnega Italijana Giuseppeja Bertella, ki je bil do leta 2021 predsednik vatikanskega governatorata.

Nalaganje
Nazaj na vrh