Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas v Čilu ureja zimska šotorišča

Objava: 08. 03. 2010 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Karitas v Čilu ureja zimska šotorišča

Konvoj tovornjakov z najnujnejšimi potrebščinami iz prestolnice Santiago vozi na potresna območja

Čilska Karitas bo v naslednjih tednih uredila šotorišča za žrtve rušilnega potresa, ki je to južnoameriško državo prizadel konec februarja. Na južni zemeljski polobli se bo v mesecu dni pričelo zimsko obdobje, obnova domovanj na potresnem območju pa bo trajala dolgo časa; po ocenah čilske predsednice Michelle Bachelet najmanj štiri leta.

Čilska vlada število je občutno znižala svojo oceno glede števila smrtnih žrtev – doslej naj bi identificirali 279 trupel, pred tem pa so oblasti omenjale številke okoli osemsto žrtev, govora je bilo celo o naraščanju prvotne ocene. Razlog, zakaj so število tako občutno znižali, zaenkrat ni znan. Kot je slišati v vladnih krogih, je prvotna številka obsegala vse pogrešane z različnih območij.

Večina pokojnih naj bi bila žrtev poplav, ki jih je sprožil potres in številni močni popotresni sunki. Predvsem v pokrajini Maule naj bi cunami povzročil hudo škodo na dolžini dvestotih kilometrov, sila vode pa naj bi prodrla tudi do dva kilometra v notranjost dežele, so sporočile reševalne enote s tega območja.

Po podatkih prostovoljcev mednarodne Karitas v Čilu trenutno potrebujejo predvsem zimske šotore, ki pa se precej razlikujejo od tistih, ki so jih postavili na Haitiju. Tam namreč zimske temperature segajo do sedemindvajsetih stopinj Celzija, medtem ko v Čilu živo srebro pade tudi do minus štirih stopinj Celzija. V čilskem potresu je bilo z zemljo izravnanih okoli pol milijona tradicionalno grajenih hiš (zidaki iz zemlje, peska, lesa in trave), brez strehe nad glavo je ostal poldrugi milijon ljudi, kar je celo več kot na Haitiju, kjer je brez domov ostalo 1,2 milijona prebivalcev.

Čilska Karitas brez predaha nudi pomoč najpotrebnejšim, predvsem tistim, ki so v potresu pred desetimi dnevi izgubili vse. Nudenje prve pomoči traja dlje kot je bilo sprva mišljeno, saj v porušeni deželi precejšnjo težavo predstavlja komunikacija. Telefonsko in internetno omrežje ne delujeta in šele pred tednom dni so uspeli vzpostaviti zvezo z ljudmi na najbolj prizadetih območjih. Kljub temu so cerkvene organizacije uspele prihiteti na pomoč žrtvam prej kot čilska vlada.

Od minulega četrtka dalje se je proti najhuje prizadetim območjem iz čilske prestolnice vil konvoj tovornjakov z živilskimi paketi. Dvajset vozil je preživelim dostavilo 35.000 škatel z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, ki so jih v Santiagu pripravili prostovoljci. Pitno vodo dostavljajo s pomočjo ladij.

K pomoči žrtvam potresa v Čilu vabi tudi Slovenska Karitas. Svoje prispevke lahko nakažete na račun
TRR : 02140-0015556761,
Namen: Čile, Sklic: 6203

Svoj dar v višini 1 EUR-a lahko posredujete tudi preko SMS sporočila
KARITAS na 1919.

http://www.karitas.si/

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh