Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karmina Šilec bo prejela mednarodno nagrado

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 07. 2023 / 11:47
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karmina Šilec bo prejela mednarodno nagrado
Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Karmina Šilec bo prejela mednarodno nagrado

Karmina Šilec bo prejela mednarodno nagrado Darinke Matić Marović za dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti na območju nekdanje Jugoslavije.

Nagrada je poimenovana po eni najpomembnejših ustvarjalk na področju glasbene umetnosti v širšem mednarodnem prostoru Darinki Matić Marović. O dobitnici nagrade odloča mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznane teoretičarke in glasbenice. Nagrado bodo Šilčevi podelili v Kotorju, 24. julija, v sklopu dogodkov »Vox feminae« na Trgu filozofa, so zapisali na spletni strani skupine Carmina Slovenica.

Posebna oblika delovanja 

Mednarodna žirija je v utemeljitvi poudarila, da so bili projekti Karmine Šilec nagrajeni s pomembnimi mednarodnimi nagradami za delovanje na scenskih področjih, ki vključujejo glasbo. »Prispevek Karmine Šilec k razvoju glasbene umetnosti v našem prostoru je tudi posebna oblika delovanja, povezana z glasbeno dediščino in njeno implementacijo v sodobno ustvarjalnost,« so zapisali.

Darinka Matić Marović (1937-2020) iz Kotorja je bila dirigentka, profesorica in prva ženska rektorica s kar petimi mandati na Univerzi za umetnost v Beogradu. V petinštiridesetletni dirigentski karieri je vodila prek 10.000 koncertov po vsem svetu.

Lasten stil umetniškega izražanja

»Karmina Šilec je z izvirnim in raziskovalnim pristopom v zborovsko glasbo in glasbeno gledališče vnesla svežino ter zgradila lasten stil umetniškega izražanja, ki ne pozna meja kultur in narodov. Karmina Šilec je s svojo drznostjo, provokativnostjo in erudicijo preoblikovala različne vokalne zasedbe v vrhunske umetniške formacije najvišjega ranga«, je poudarila predsednica žirije Dobrila Popović.

Kupi v trgovini

Vodnik po duhovni glasbi
Priročniki za glasbo in film
38,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh