Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kateheza odraslih: nova spoznanja za stalni izziv

Objava: 09. 11. 2011 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kateheza odraslih: nova spoznanja za stalni izziv

Slovenski katehetski urad v sredo, 16. novembra 2011, na Teološki fakulteti v Ljubljani pripravlja slovenski katehetski dan.

Slovenski katehetski urad (SKU) v sredo, 16. novembra 2011, na Teološki fakulteti v Ljubljani pripravlja slovenski katehetski dan z naslovom 'Kateheza odraslih: nova spoznanja za stalni izziv'. Gost dneva bo dr. Cesare Giraudo DJ, redni profesor liturgike in dogmatične teologije na Papeškem inštitutu za vzhodna verstva (Pontificio Istituto Orientale) v Rimu, izredni profesor na Papeški univerzi Gregoriana in na Teološki fakulteti v Neaplju.

Na njegov študij, razmišljanje in delo je odločilno vplivalo njegovo misijonsko delovanje na vzhodni obali Madagaskarja, kjer se je srečal z izročilom tradicionalnega verovanja. Ta izkušnja še danes odmeva v njegovih delih. V septembru je v sodelovanju SKU in Celjske Mohorjeve izšel prevod njegove knjige Stupore eucaristico – Strmenje nad evharistijo, liturgično-teološko-pastoralni priročnik, namenjen predvsem tistim, ki so odgovorni za obhajanje liturgije.

Katehetski dan bo udeležence spodbudil k mistagoški evangelizaciji. Dr. Giraudo bo v predavanju z naslovom Z obhajanjem evharistije graditi Cerkev razgrnil razvoj obhajanja evharistije skozi zgodovino in tako pokazal na osrednjo skrivnost Božjega sestopa na zemljo. Ob tem se bo posluževal metode mistagoške kateheze, kot so jo oznanjevalci evangelija uporabljali že v 4. stol. po Kr., potem nanjo nekoliko pozabili, danes pa zaradi sodobnih razmer v sekularizirani družbi ponovno postaja metoda, s katero lahko ljudi izkustveno nagovorimo. Mistagoška kateheza temelji na izkušnji skrivnosti, njeni razlagi in ponovni izkušnji. To v našem primeru pomeni, da se zavedamo izkušnje obhajanja svete maše, jo bomo ob predavatelju Cesaru Giraudo premišljevali, da jo bomo potem mogli ponovno in globlje obhajati.

Slovenski katehetski dan želi spodbuditi katehete, katehiste in katehistinje, da bi se sami poglabljali v skrivnost svete maše, da bi jo z novo zavzetostjo obhajali in o njej znali na nov način spregovoriti odraslim v naši družbi.

Dnevni red in dodatne informacije so na voljo na spletni strani http://sku.rkc.si/.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, so pripravili sodelavci Slovenskega katehetskega urada.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh