Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Katehisti so soodgovorni za oznanjevanje in prenos vere«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 12. 2021 / 11:27
Oznake: Vatikan, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Katehisti so soodgovorni za oznanjevanje in prenos vere«
Katehisti opravljajo pomembno nalogo znotraj Cerkve. FOTO: Vatican Media

»Katehisti so soodgovorni za oznanjevanje in prenos vere«

Prvega januarja, torej čez dobra dva tedna, bo stopilo v veljavo besedilo obreda za postavitev katehistov. Prefekt Kongregacije za bogoslužje Arthur Roche je ob tem dejal, da gre za dodatno priložnost, da bi dosegli organski pogled na različne službe.

V spremnem pismu je prav tako pojasnil naravo službe, »ki pripada laikom« in lastnosti, ki so potrebne za njeno izvajanje. Po poročanju spletnega portala Vatican News bo od 1. januarja 2022 to ena od latinskih formul, s katero bo nekega moškega ali žensko, laika globoke vere in človeške zrelosti ter s potrebno svetopisemsko in pastoralno usposobljenostjo, njun škof med bogoslužnim slavjem postavil za katehista.

Besedilo prilagojeno različnim škofovskim konferencam

Potem ko je 10. maja formalno vzpostavil službo katehista z motuproprijem Antiquum ministerium, je papež odobril in objavil Editio typica, ki uvaja poseben Obred postavitve katehistov. Gre za temeljno besedilo, ki bo potem prevedeno in prilagojeno različnim škofovskim konferencam po svetu.

Obred se lahko opravi med sveto mašo ali med bogoslužjem Božje Besede in bo sledil natančni shemi: spodbuda, povabilo k molitvi, besedilo blagoslova in izročitev križa.

Katehisti so soodgovorni za oznanjevanje vere

Prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov nadškof Arthur Roche je v spremnem pismu ob objavi Editio typica, ki je naslovljeno na predsednike škofovskih konferenc, osvetlil nekaj poudarkov o službi katehista. Pojasnil je, da ga gre za »stalno službo v krajevni Cerkvi« in predvsem »laiško službo, ki ima za podlago skupno stanje krščenih«, torej je »bistveno drugačna« od posvečenega služenja. »V moči krsta« so katehisti poklicani biti »soodgovorni v krajevni Cerkvi za oznanjevanje in prenos vere, to vlogo pa opravljajo v sodelovanju s posvečenimi služabniki in pod njihovim vodstvom.«

Dve poglavitni tipologiji

Kot je izpostavil Roche, lahko v veliki raznolikosti oblik razlikujemo dve prvenstveni tipologiji: katehiste s posebno nalogo kateheze in druge, ki sodelujejo pri različnih oblikah apostolata, kot so vodenje skupne molitve, pomoč bolnim, vodenje pogrebov, formacija drugih katehistov, usklajevanje pastoralnih pobud ali pomoč ubogim.

Nadškof Arthur Roche. FOTO: Vatican Media

Kdo naj ne opravlja službe katehista?

Prefektovo pismo določa, da glede na to, da ima ta služba »močno poklicno vrednost, ki s strani škofa zahteva potrebno razločevanje«, ne morejo biti vanjo postavljeni vsi tisti, ki jih imenujejo »katehisti« ali ki vršijo neko službo pastoralnega sodelovanja.

Zlasti ne bi smeli biti postavljeni v to službo kandidati za diakonat in prezbiterat; redovniki in redovnice, ne glede na njihovo pripadnost ustanovam, katerih karizma je kateheza; veroučitelji v šolah in tisti, ki opravljajo službo, ki je namenjena izključno pripadnikom nekega verskega gibanja in so jim to »dragoceno« funkcijo zaupali odgovorni za gibanje in ne škof.

Kar zadeva tiste, ki spremljajo uvajanje otrok in odraslih, tudi zanje ni treba, da so nujno postavljeni v posebno službo, ampak bi morali na začetku vsakega katehetskega leta dobiti »javno cerkveno pooblastilo, s katerim jim je zaupana ta nepogrešljiva služba.«

Laik ni namestnik duhovnika ali diakona

V pismu je, kot še navaja Vatican News, določeno, da je naloga posameznih škofovskih konferenc, da pojasnijo oris, vlogo in najbolj dosledne oblike opravljanja službe katehistov. Na koncu je naveden primer »nestalne prisotnosti posvečenih služabnikov«: zakonsko pravo predvideva možnost, da se laiku zaupa » sodelovanje pri pastoralni skrbi za župnijo«, vendar je potrebno »skupnost formirati, da v laiku ne bi videla namestnika« duhovnika ali diakona, ampak vernega laika, ki sodeluje s posvečenimi služabniki, »da bi njihova pastoralna skrb dosegla vse.«


Kupi v trgovini

167 - Pravilnik za katehezo
Cerkveni dokumenti
16,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh