Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katere države so na zelenem, oranžnem ali rdečem seznamu?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 07. 2021 / 07:39
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2021 / 07:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katere države so na zelenem, oranžnem ali rdečem seznamu?
V Sloveniji je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 25. FOTO: Tatjana Splichal

Katere države so na zelenem, oranžnem ali rdečem seznamu?

Slovenska vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo začel veljati jutri do vključno 11. julija 2021. Spremembe so na seznamih držav, spreminjajo se tudi pogoji za prihod iz rdečih in temnordečih držav. Slovenija, Hrvaška, Avstrija in Madžarska v celoti v zelenem območju.

Zeleni seznam držav 

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu (na primer račun, vabilo, prijava bivanja …). Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu. Na zelenem seznamu so po vladnem odloku med drugim celotna Hrvaška, Avstrija, Madžarska ter večji del Italije. Na zelenem seznamu najdemo tudi Bosno in Hercegovino, Srbijo in Severno Makedonijo ter Švico in Nemčijo. 

Oranžni seznam držav 

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Na tem seznamu so med drugim posamezni deli Belgije in Nizozemske ter skandinavskih držav. 

Barvni zemljevid, ki ga je včeraj objavil Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni. FOTO: ECDC

Rdeči seznam držav

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, mora ob vstopu v Republiko Slovenijo predložiti negativni test PCR, razen če ima prebivališče v Republiki Sloveniji, nato pa mora v karanteno na domu za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti negativnega testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Na rdečem seznam so trenutno nekateri španski predeli s Kanarskimi otoki. 

Temnordeči seznam držav 

Oseba, ki ima prebivališče v Republiki Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, mora v karanteno za deset dni. Tujcu, ki nima prebivališča v Republiki Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Slovenijo ne dovoli. Na temnordečem seznamu držav so denimo Lihtenštajn, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Maldivi ter več južnoameriških držav. 

Podrobnosti o pogojih za prehajanje meje lahko dobite TUKAJ.





Nalaganje
Nazaj na vrh