Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katere so papeževe najpogostejše besede?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2018 / 08:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2018 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katere so papeževe najpogostejše besede?

Dunajski teolog Zulehner je naredil statistiko papeževih govorov.

»Bog«, »življenje«, »ljudje« in »ljubezen« so po raziskavi Paula Michaela Zulehnerja štiri besede, ki jih papež Frančišek najpogosteje uporablja. Tudi izrazi »usmiljenje«, »družba«, »ubogi« in »otroci« se zelo pogosto pojavljajo v njegovih uradnih besedilih, pridigah in pogovorih. Dunajski teolog je opravil raziskavo z računalniškim iskanjem besed, v drugem koraku pa je svoje izsledke uporabil za analizo razmišljanja papeža Frančiška. Naslov njegove nove knjige je »Sanjam o Cerkvi kot materi in pastirici«.



Papež izhaja iz usmiljene pastorale, pojasnjuje dunajski pastoralni teolog. »Če preletimo papeževa besedila, se v njih kot rdeča nit ponavlja koncept pastorale usmiljenja«, Zulehner piše v svoji novi knjigi. Frančišek s tem premika poudarke celotne »pastoralne kulture«. To deluje kot nekaj novega in revolucionarnega, čeprav je novo navsezadnje izgubljeno in znova najdeno staro. Zulehner kot primer navaja: »Kadar papež Frančišek govori o grehu, ob tem vedno omenja tudi milost.«

Frančišek razkriva »dolgo prikrite domneve« Jezusovega nauka, ki naj bi se zasidrale v življenje in delovanje Cerkve, piše Zulehner. To verjetno draži tiste, »ki so jim globlji sloji Cerkvi postali tuji«. Sem sodijo odgovorni na cerkvenih položajih in katedrah. Zulehner jih imenuje »ideologe, ki jim je cerkveno pravo pomembnejše od evangelija«. Frančišek takšne skrajniške »vsevede« svari pred teološko vzvišenostjo in lažno varnostjo.

Teolog poudarja, da papež včasih napačno razumljenega izraza usmiljenje ne vidi kot nasprotje pravičnosti. Po njegovem mnenju je usmiljenje tisto, ki pogosto šele osvobodi pravičnost. Zato papež vedno poziva k usmiljenju in pravičnosti do ubogih.

Premik poudarka Zulehner vidi v papeževem pozivu, naj v odnosu do ljudi preidemo »od moraliziranja k ozdravljanju« in »od zakona do obraza«. Po mnenju nekdanjega dekana dunajske teološke fakultete se papež dobro zaveda, da za ta premik poudarka v tradicionalni kulturi pastorale »nima veliko podpore«, vsekakor pa ima »trdo kožo«.

Zulehner je svojo naklonjenost cerkveni usmeritvi papeža Frančiška nazadnje pokazal s pobudo »pro-pope-francis.com«, ki se ji je pridružilo več kot 70.000 podpornikov, med njimi mnoge znane osebe iz Cerkve, politike, znanosti in javnega življenja.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh