Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kateri del bl. Karla Acutisa je kot relikvijo prejela Spodnja Idrija?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 07. 12. 2023 / 09:35
Oznake: Mladi, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kateri del bl. Karla Acutisa je kot relikvijo prejela Spodnja Idrija?
Župnija Spodnja Idrija je prejela relikvijo mladega blaženega Karla Acutisa. FOTO: carloacutis.com

Kateri del bl. Karla Acutisa je kot relikvijo prejela Spodnja Idrija?

V soboto, 9. decembra, bo v Spodnji Idriji Škofijsko srečanje mladih iz koprske škofije. Geslo srečanja bo misel bl. Karla Acutisa »Evharistija je moja avtocesta v nebesa«, čigar relikvije bo škof Bizjak umestil v stranski oltar tamkajšnje cerkve. Kako so relikvije našle pot v Spodnjo Idrijo?

Prelomni oratorij

»Bl. Karla Acutisa smo spoznali na oratoriju leta 2021, ki je potekal pod geslom »Originalen sem«. Takrat so nas obiskale relikvije bl. Karla,« pravi tamkajšnji župnik Miro Marinič. »Nagovorili so nas njegovo evharistično življenje, njegov pogum, ustvarjalnost in brezpogojna predanost Bogu. Tako mlad, a ves Gospodov. Po tem hrepenimo tudi mi. A hkrati čutimo, da svetost ne more biti le naš projekt, naše herojstvo. Potrebujemo pomoč.

Takrat se je v nas jasno ugnezdila misel, da nas na tej poti lahko spremlja bl. Karlo.

Takrat se je v nas jasno ugnezdila misel, da nas na tej poti lahko spremlja bl. Karlo. Med nami se je spletlo prijateljstvo in zaveza,« pojasnjuje. V župniji so si želeli, da bl. Karlo ostane njihov priprošnjik, da bi služili Bogu, postali originalni in se uspešno borili s skušnjavami.

Prošnja Assisiju

Tako se je župnik Marinič z idejo o stalni navzočnosti relikvij v župniji že leta 2021 obrnil na koprskega škofa Jurija Bizjaka. Prosil ga je, ali bi lahko napisal prošnjo za prejem relikvij. »Škof je prošnjo odobril, poslali smo jo škofu v Assisi, a nismo dobili nobenega odgovora,« razlaga župnik, ki pa se ni kar tako predal.

Dobro ohranjeno mrtvo telo bl. Karla lahko od leta 2020 vidimo v Assisiju. FOTO: Perugia Today

»Tišina je le še poglobila hrepenenje. V njej nas je oblikoval tudi bl. Karlo. Letos jeseni so animatorji predlagali, da bi šli v Assisi. Ponovno smo prosili škofa za relikvije. V Assisiju smo osebno izročili prošnjo in že naslednji teden dobili odgovor, da lahko prevzamemo relikvije,« je navdušen. »Ravno v tednu, ko smo obhajali god bl. Acutisa, sta dva duhovnika poromala v Rim. Ko sta se vračala nazaj, sta v Assisiju sprejela relikvije.«

Relikvije so tu!

17. oktobra je župnik Marinič na župnijski Facebook strani naznanil: »Župnija Sp. Idrija je danes dobila relikvije bl. Carla Acutisa, ki je zgolj v 15 letih življenja tako okušal raj, ko se je posvečal drugim, ter želel preko novih tehnologij svetu pokazati lepoto Božje besede, okrepčilo, ki ga prinaša molitev rožnega venca, ter pomen evharistije, njegove 'avtoceste v nebesa'. Bl. Carlo Acutis, prosi za nas.«

Relikviarij z relikvijo bl. Karla. FOTO: FB Župniji Spodnja Idrija in Ledine

Kateri del Karla je prišel?

Gotovo marsikoga zanima, kakšna relikvija neki je prišla v Spodnjo Idrijo. Morda delček njegovega oblačila, kakega predmeta ali celo del telesa? Seveda smo župnika povprašali tudi o tem. »Kot veste, je imel bl. Karlo zelo močne in bujne lase. Prejeli smo dva njegova lasa,« nam je povedal.

V soboto zvečer srečanje mladih

Župnija Spodnja Idrija in Škofijski odbor mladih koprske škofije ob tej priložnosti pripravljata Škofijsko srečanje mladih. Srečanje se bo pričelo ob 18. uri s sveto mašo, ki jo bo vodil škof Jurij Bizjak. Pri sveti maši bo relikvije postavil v stranski oltar župnijske cerkve, kjer bo odtlej mogoča molitev in čaščenje. Sveti maši bo sledila taizejska molitev, ki se je bo udeležil tudi vsaj en brat iz Taizéja.

Vabilo na sobotno srečanje mladih. FOTO: FB Župniji Spodnja Idrija in Ledine

»Pričakujem večje število mladih. Mladim bi ob bl. Karlu radi predstavili lepoto, smisel in pomen življenja – da je Bog z nami, tudi v preizkušnjah in bolezni, da Bog ne razočara,« si želi župnik Marinič. »Kako lepo je izkusiti osvobajajoč trenutek, ko srce vzklikne: 'Ne jaz, ampak Bog.' Kako lepo je drug drugega podpirati, spodbujati, graditi bratstvo in edinost. Zato smo veseli, da bomo lahko imeli tudi taizejsko molitev in bo z nami tudi brat iz Taizéja.«

V teh dneh v Spodnji Idriji in Ledinah molijo devetdnevnico k bl. Karlu Acutisu. Molitev za današnji dan:

Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh