Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naša sodelavka Katja Zver v izboru za Miss Slovenije: Prava lepota prihaja od znotraj

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 04. 2024 / 05:02
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2024 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naša sodelavka Katja Zver v izboru za Miss Slovenije: Prava lepota prihaja od znotraj
Katja Zver je ena od polfinalistk v izboru za Miss Slovenije. FOTO: Domen Permozer

Naša sodelavka Katja Zver v izboru za Miss Slovenije: Prava lepota prihaja od znotraj

Sodelavka Družine Katja Zver bo čez mesec dni nastopila v polfinalu izbora za Miss Slovenije 2024. 22-letna študentka medijev in novinarstva na Fakulteti za uporabne družbene študije v Ljubljani prihaja iz Lendavskih Goric, majhne prekmurske vasice, v katero se rada vrača na oddih in po navdih. Polfinale bo 11. maja v Loški dolini.

Novinarsko delo in nastopanje na odru ji ni tuje. Že v srednji šoli je vodila mladinsko radijsko oddajo, zadnji dve leti pa opravlja študentsko delo na portalu Družina.si. Poleg pisanja člankov je sovoditeljica terenske oddaje Kaja&Katja raziskujeta in ena od voditeljic studijske oddaje Reflektor.

»Največ navdiha za svoje delo najdem med potovanji, ko neprestano odkrivam nove kotičke sveta in spoznavam nove ljudi. Ko potujem, se počutim svobodno. Želim si, da bi me svoboda vodila skozi vse moje življenje,« pravi simpatična Prekmurka, ki jo vedno bolj vleče tudi v podjetniške vode.

Je v tebi že dlje časa tlela želja, da bi se udeležila izbora za Miss Slovenije ali je prišlo do nenadne odločitve?

Projekt Miss Slovenije sem spremljala že kar nekaj časa, vendar nikoli nisem imela dovolj poguma, da bi se prijavila. Nato pa me je prešinila misel sostanovalke v Ljubljani: »Sreča je na strani pogumnih.« Takrat sem odločno in pogumno oddala prijavo. Pomembno je omeniti, da projekt Miss Slovenije ni več klasično lepotno tekmovanje, ampak projekt z vsebino, ki deluje pod sloganom »Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo«. To je bila zame dodatna spodbuda, da sem se odločila za pristop k projektu, saj imam rada Slovenijo in ponosna sem, da sem Prekmurka.

Lani je bila Katja poročevalka Družine s svetovnega dne mladih v Lizboni. FOTO: Domen Permozer

Kako so tvojo odločitev sprejeli tvoji bližnji in fant? Te podpirajo in spodbujajo pri tem? Imajo kakšne pomisleke? 

Starši in sestra ter vsi domači so moja največja podpora, pa ne le pri tem projektu, ampak tudi pri vseh drugih stvareh, ki se jih lotim, pa čeprav se morda zdijo še tako neumne ali neuresničljive. Vedno znova jih presenečam. Lagala bi, če bi rekla, da jih ob kakšni moji »nori« ideji ne zaskrbi, a me nikoli ne obsojajo ali odvračajo od tega, da bi sledila temu, kar si v tistem trenutku zadam. Moj fant Domen prav tako igra ključno vlogo pri tej podpori. Peljal me je tudi na informativni razgovor. Domen je navdušen in poln pozitivne energije. Nikoli ni omahoval v svoji podpori, vedno je tukaj, da me spodbuja in me dvigne, ko potrebujem dodatno moč. Njegova predanost me spomni, da v nobeni stvari nisem sama in da lahko vedno računam na njegovo podporo in razumevanje.

Si se kot verno dekle kdaj soočila z dvomom, da se ne bi udeležila izbora v smislu bojazni pred opazko, »kaj pa mlado verno dekle dela na tovrstnem tekmovanju?«

Ne, ravno nasprotno. Verjamem, da je vera moje vodilo in mi daje moč, da se soočam s takšnimi izzivi. Kot verno dekle se zavedam, da je moje poslanstvo v tem svetu večje od stereotipov ali pričakovanj drugih ljudi. Moj namen je slediti svojim strastem, uresničiti svoje talente, vedno in povsod poskusiti nekaj novega, ustvariti nekaj svojega in prispevati k pozitivnim spremembam v družbi. Ne bojim se sodelovati v izboru ali kakršnem koli drugem tekmovanju. Želim slediti svojemu notranjemu klicu in se razvijati kot oseba. Verjamem, da lahko s takšnim načinom razmišljanja od projekta odnesem največ.

Kot verno dekle se zavedam, da je moje poslanstvo v tem svetu večje od stereotipov ali pričakovanj drugih ljudi.

Si že kot deklica spremljala lepotna tekmovanja? Kaj se ti je zdelo najbolj zanimivo oz. te je najbolj privlačilo?

Že kot majhna deklica sem rada opazovala urejena in samozavestna dekleta. Tako na televizijskih ekranih in v revijah kot v domači okolici. Ob spremljanju lepotnih tekmovanj sem bila vedno znova navdušena nad kreativnostjo in spretnostjo tekmovalk. Kot deklica si nisem znala predstavljati, kako lahko »velika dekleta« tako lepo hodijo v petkah in kako so lahko tako samozavestne na odru. Zanimivo mi je bilo, kako se dekleta trudijo izstopati in predstaviti svoje najboljše lastnosti. Ob tem sem se spraševala, ali bom imela tudi jaz kdaj možnost, da stopim na takšen oder.

Ali si zdaj, ko si del tega projekta, kaj spremenila mnenje o lepotnih tekmovanjih?

Začela sem se resnično zavedati pomena samozavesti, lepega in profesionalnega izražanja ter dobre samopredstavitve, ki jih pri projektu Miss Slovenije spodbujajo pri tekmovalkah.

Ali bi bila zato, da bi ugajala nekaterim standardom ali zahtevam družbe, pripravljena iti pod nož, torej na lepotno operacijo?

Ne. Naravna lepota, pristen nasmeh, iskrice v očeh in pozitiven odnos do življenja so zame še vedno popolna definicija lepote.

Katja Zver je ena od voditeljic oddaje Reflektor. FOTO: Arhiv Družine 

Izbor v projektu Miss Slovenije je v bistvu dolg proces, ki traja vse leto. V katere dejavnosti ste vključene tekmovalke?

Dekleta, ki se potegujemo za laskavi naziv, se moramo v času trajanja projekta izkazati na mnogih različnih področjih. Do polfinalne prireditve, ki bo 11. maja, nas čakajo številni dogodki in aktivnosti.

Polfinalistke smo se že in še bomo obiskale številna podjetja. Prav tako smo se družile z lokalnimi podjetniki v Loški dolini, ki je letos tudi uradno prizorišče polfinalne prireditve Miss Slovenija 2024. Ne uide pa nam druženje ob kuhanju s plemenitim namenom in povezovanjem lokalnega. Pri projektu Miss Slovenije sodelujemo tudi z VDC Zasavje in smo aktivno vključeni v iskanje inovativnih rešitev, zato bom v času trajanja projekta organizirala več delavnic in ustvarjala z uporabniki in jim s tem lepšala dneve. Za mano sta že dve uspešni delavnici v VDC POLŽ Maribor. V prvi sem z uporabniki ustvarjala na slikarsko platno, v drugi pa smo izdelovali dišeče svečke z uporabo inovativnih metod.

Katja na eni od delavnic v VDC POLŽ Maribor. FOTO: Domen Permozer

Je namen tvojih dejavnosti in pojavljanja v medijih tudi ozaveščanje družbe? Na kakšen način?

Kot polfinalistka Miss Slovenije imam priložnost in tudi veliko odgovornost, da svojo prisotnost v medijih uporabim za ozaveščanje družbe o pomembnih temah. Svoje izkušnje in stališča delim prek intervjujev, medijskih nastopov in družbenih omrežij, kjer lahko nagovorim širšo javnost. Prizadevam si, da družbena omrežja izkoristim za širjenje dobre volje ter kot prostor za izmenjavo idej in pridobljenega znanja skozi projekt in del tega delim z ljudmi. Pri tem se velikokrat znajdem pred novimi izzivi, a te zajemam z veliko žlico in ostajam zvesta sebi.

Si dejansko želiš zmagati ali si preprosto želela poizkusiti nekaj novega?

Seveda si kot polfinalistka Miss Slovenije želim čim višje uvrstitve, vendar sem se v tekmovanje vključila z namenom, da se pri vseh nalogah maksimalno potrudim in se podam na čudovito potovanje. S svojim doprinosom želim vsem dekletom sporočiti, da so lepa takšna, kot so, in da prava lepota prihaja od znotraj. Sporočiti jim želim, naj jih ne bo strah sprememb, novosti in izzivov, ki jih bo življenje prineslo. Veliko jih bo, zato moramo ostati pogumne. Poleg tega pa projekt ponuja veliko več kot samo stopničke. Pomembno se mi zdi, da bila po koncu tekmovanja zadovoljna s svojim delom in da bi bila ponosna na vse, kar sem dosegla in se naučila. Ob tem pa sem hvaležna za enkratno priložnost.

S svojim doprinosom želim vsem dekletom sporočiti, da so lepa takšna, kot so, in da prava lepota prihaja od znotraj.

Kaj bi bil zate osebno največji uspeh?

Da bi v tej izkušnji odkrila nove plati sebe, začela resnično verjeti vase in postala še pogumnejša. Ob tem se želim maksimalno potruditi in preizkusiti v čim več vlogah. Poleg tega bi bil uspeh zame tudi, če bi uspela pozitivno vplivati na druge, morda nekoga navdihnem s svojim trudom in predanostjo v projektu. Najpomembnejše pa je, da med projektom uživam, se učim na napakah in si ob zaključku rečem: »Katja, bilo je vredno!«

Nalaganje
Nazaj na vrh