Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogumno pričevanje miss Nikaragve, nove miss sveta: »Ta krona ni moja, ta krona je Zanj«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 11. 2023 / 10:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2023 / 19:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogumno pričevanje miss Nikaragve, nove miss sveta: »Ta krona ni moja, ta krona je Zanj«
Miss Nikaragve Sheynnis Palacios je bila v soboto, 18. novembra, v San Salvadorju okronana kot lepotna kraljica sveta. FOTO: Instagram/MissUniverse

Pogumno pričevanje miss Nikaragve, nove miss sveta: »Ta krona ni moja, ta krona je Zanj«

Miss Nikaragve Sheynnis Palacios, ki je bila v soboto, 18. novembra, v San Salvadorju okronana kot lepotna kraljica sveta, se je na svojevrsten način zapisala v zgodovino lepotnih tekmovanj: med drugim je prva Nikaragovka, ki je osvojila ta naziv, poleg tega pa je zmago posvetila svojemu zatiranemu narodu.

Prebivalci Nikaragve trenutno trpijo pod diktaturo sandinističnega predsednika Daniela Ortege in njegove žene, podpredsednice Rosario Murillo. Kot spominjajo na spletnem portalu churchpop.com, je režim Ortege in Murillove pogosto usmerjen proti Cerkvi, saj vztrajno zapira, nadleguje in finančno obremenjuje tamkajšnje duhovnike. Nikaragva se vedno znova pojavlja na naslovnicah mednarodnih medijev in na družbenih omrežjih zaradi napadov trenutnega režima na versko svobodo in zradi nedavne aretacije škofa Rolanda Álvareza, ki se je kot politični zapornik znašel za rešetkami.

V strašljivem političnem in gospodarskem ozračju v Nikaragvi je pomen te zmage resnično velik in teže tega zmagoslavja se zaveda tudi Sheynnis Palacios. V pogovoru za ameriške medije je po navedbah omenjenega spletnega portala izjavila, da je zelo srečna za svojo državo: »To je zmaga za nas, za moje ljudi … V moji državi so vsi ljudje na ulici in ta trenutek praznujejo z zastavami v rokah … To nam prinaša srečo, vzbuja nam upanje, to nam prinaša pravo zmago.«

Preberite tudi: Nikaragva stopnjuje pritisk na Cerkev

»Sem kristjanka, katoličanka ...«

Triindvajsetletnica iz Manague je diplomirala na tamkajšnji univerzi. Ukvarja se s produkcijo avdiovizualnih vsebin in je odločna zagovornica skrbi za duševno zdravje: izrazila je upanje, da bo to področje lahko podpirala tudi v času svoje »vladavine« lepotne kraljice sveta.

Ko se zahvaljujem Bogu, je to zato, ker ta krona ni moja, pač pa je Zanj. To je krona za vse udeleženke, pa tudi krona za mojo državo in mojo družino.

Za lepotna tekmovanja se je začela zanimati leta 2016, ko je osvojila naslov najstniške lepotne kraljice v Nikaragvi. Pozneje je bila okronana za Miss sveta Nikaragve 2020, nato za Miss Nikaragve 2023 in zdaj za Miss Universe 2023, lepotno kraljico vsega sveta.

V pogovoru za ameriške medije je Palaciosova med drugim izjavila: »Sem kristjanka, katoličanka, in v molitvi se počutim bolje … Ko se zahvaljujem Bogu, je to zato, ker ta krona ni moja, pač pa je Zanj. To je krona za vse udeleženke, pa tudi krona za mojo državo in mojo družino.«

Ostro preganjanje Cerkve v Nikaragvi

Nikaragovski predsednik Ortega je v letošnjem letu iz države izgnal misijonarke ljubezni, prepovedal je javne verske procesije, zaprl človekoljubno organizacijo Caritas Nicaragua in Univerzo Janeza Pavla II. ter se odločil za prekinitev vseh diplomatskih odnosov s Svetim sedežem in posledično zaprl veleposlaništvo pri Svetem sedežu v Managui.

Veselimo se zmage mlade Sheynnis in molimo, da bodo državljani Nikaragve nekoč spoznali pravo svobodo.

Glede na grozljive novice o nedavnih ukrepih nikaragovske vlade je v Nikaragvi trenutno zelo nevarno javno razglašati svoje katolištvo, saj se to lahko hitro prikaže kot neposredno nasprotovanje Ortegovemu režimu. Palaciosova pa s svojo drzno izjavo ponosno izpostavlja svojo vero, pričuje o moči molitve ter odkrito opozarja na pomen Božje slave. S svojim ravnanjem dokazuje, da bo vera zmagala ne glede na trenutni strah v državi.

Upajmo, da bomo nekega dne priče resnično svobodni Nikaragvi, dotlej pa se veselimo zmage mlade Sheynnis in molimo, da bodo državljani te srednjeameriške države nekoč spoznali pravo svobodo.

Obilo Božjega blagoslova, »Miss Universe«!

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh