Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani, hindujci in budisti v procesiji ob sklepu leta vere

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2013 / 11:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoličani, hindujci in budisti v procesiji ob sklepu leta vere

Katoličani, hindujci in budisti v procesiji ob sklepu leta vere

Slavje minuli konec tedna so priredili na ulicah Katmanduja, kristjani, hindujci in budisti pa so v procesiji nosili sveče ter Jezusove in papeževe podobe.

Več tisoč nepalskih katoličanov, hindujcev in budistov je minulo soboto sodelovalo v slovesni procesiji Kristusa Kralja, ki jo je ob sklepu leta vere priredila katoliška Cerkev v Katmanduju. Udeleženci, ki so si v ta namen vzeli dela prost dan, so po navedbah krajevnih virov »izkazovali veliko pobožnost«, in to v času velikih napetosti v deželi, ki jih povzročajo nedavne volitve v državni zbor.


Duhovniki, verniki, laiki in nekristjani so v procesiji prehodili pot od krajevne katoliške šole Marije Vnebovzete do tamkajšnje cerkve, molili rožni venec in prepevali nabožne speve, nosili sveče in Jezusove podobe ter zapise odlomkov iz Svetega pisma. Ob tej priložnosti je krajevna Cerkev za prevoz škofijskega vikarja, p. Piusa Perumane, odetega v slavnostna oblačila, uporabila odprto vozilo, ki se je premikalo na čelu procesije.

Slovesnosti so se udeležili katoličani iz Katmanduja, Godavarija in Lubhu Baniyatara. »Čudovit občutek je bil hoditi v procesiji na praznik Kristusa Kralja. Zame je bila to priložnost, da sem okrepila svojo vero v Jezusa Kristusa in Boga Očeta«, je za agencijo AsiaNews povedala Soni Rana, 18-letno katoliško dekle iz Baniyatara, severnega predmestja Katmanduja.

Pred letom dni se je udeležila slovesnega bogoslužja ob začetku leta vere, ki je pomenilo odločilno obdobje molitve in meditacije tako zanjo kot tudi za vse njene družinske člane in prijatelje.

Po padcu monarhije leta 2006 se je Nepal pričel počasi odpirati tudi drugim religijam, ne le hinduizmu, kar je bilo nekoč strogo prepovedano. Ko so leta 2008 oblast prevzeli Maoisti, je več skrajnih hindujskih skupin napadalo verske manjšine. Najhujši napad so izvedli na stolnico Marijinega vnebovzetja v Katmanduju 23. maja 2009, ko sta življenje izgubili dve osebi.

Čeprav je prozelitizem v Nepalu prepovedan, je vlada leta 2012 božič razglasila za narodni praznik, da bi spodbudila tamkajšnji turizem. Kristjani so lahko predstavili svoje svete podobe v trgovinah ter izven cerkva in domov, dovoljeno pa je tudi prirejanje procesij.

Vidna pojavnost krščanstva je precej nekristjanov spodbudila, da so prejeli zakrament svetega krsta. Trenutno v Nepalu živi okoli 10.000 katoličanov, 4.000 več kot leta 2006, v letu, ko je država doživela sekularizacijo.

Vir: www.asianews.it

Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh