Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani in mediji

Objava: 26. 11. 2009 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoličani in mediji

Poročilo s strokovnega srečanja katoliških novinarjev in drugih sodelavcev na Otočcu

Od srede, 4., do petka, 6. novembra 2009, je v Hotelu Krka na Otočcu potekalo tretje strokovno srečanje katoliških novinarjev in drugih sodelavcev, ki se ga je udeležilo preko trideset sodelujočih. V imenu Tiskovnega urada SŠK so se ga udeležili Urška Baloh, Andrej Saje in Aljoša Vodopivec.

V sredo, 4. novembra, je navzoče je nagovoril škof msgr. dr. Peter Štumpf, predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK.

Udeleženci so obiskali tovarno zdravil Krka v Novem mestu, kjer so se seznanili s poslovno uspešnostjo podjetja in s strategijo medijske promocije njihovih izdelkov.

V četrtek, 5. novembra, je Aljoša Vodopivec dopoldne s pomočjo računalniške predstavitve ponazoril izsledke iz diplomske naloge, ki jo je pod naslovom Vpliv katoliškega tiska na mlade katoličane v Sloveniji pripravljal pod mentorstvom prof. dr. Ivana Štuheca na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Dr. Ivan Štuhec je v nadaljevanju predaval na temo Kje smo in kam bi morali iti? Predstavil je ugotovitve mednarodne raziskave o odnosu državljanov v različnih evropskih državah do Cerkve in z njo povezanih vrednot. Rezultati za Slovenijo so bili v večini primerov na dnu lestvice v smislu nenaklonjenosti Cerkvi oz. nesprejemanja temeljnih vrednot, ki izhajajo iz krščanske kulturne tradicije. Katoliški mediji in institucionalna Cerkev bi pri pisanju in delovanju/oznanjevanju ta dejstva morala jemati bolj resno in v skladu z njimi tudi ravnati.

Popoldne sta o zadnji papeževi okrožnici z naslovom Caritas in veritate (Ljubezen v resnici) predavala dr. Rafko Valenčič in p. dr. Robin Schweiger DJ. Prvi je celostno predstavil okrožnico, drugi pa je v njej izpostavil vidik pravične družbe. Njena vsebina se v sklopu vprašanj dotika občutljivih družbeno-socialnih tem, ki so na poseben način povezane s posledicami svetovne finančno-gospodarske krize. Papež Benedikt XVI. s tem besedilom nadaljuje niz okrožnic, ki zadevajo družbeni nauk Cerkve.

Družbeni nauk Cerkve predstavlja sklop načel, ki se v duhu evangelija dotikajo družbenih vprašanj in ponujajo konkretne predloge ali rešitve. Najznamenitejše okrožnice s področja družbenega nauka Cerkve so: Rerum novarum (1891), Quadragesimo anno (1931), Mater et Magistra (1961), Pacem in terris (1963), Populorum progressio (1967), Laborem Exercens (1981), Sollicitudo Rei Socialis (1987) ter Centesimu Annus (1991).

Okrožnice v središče postavljajo pravičnost, vest, mir, delo, Boga, družino in človeka ter vsa področja, povezana s človekovo dejavnostjo. Z družbenim naukom si Cerkev prizadeva za socialno pravičnost, sožitje v družbi, pravno ureditev države, iskanje skupnega dobrega ter zagotavljanje svoboščin.

Po drugi svetovni vojni se je delo papežev in mnogih teologov na tem področju okrepilo in povečalo, saj je krvavi konflikt pokazal, da je človeška oseba zelo ranljiva in da socialne razmere lahko korenito posežejo v življenje družbe.

Nova papeževa okrožnica z naslovom Caritas in veritate prinaša nove poudarke na področju ekonomsko-gospodarskih zakonitosti. Po papeževem mnenju je gospodarska kriza pravi trenutek za razmislek o pravilih, ki vladajo v sodobni družbi tržnega gospodarstva. V okrožnici trdi, da tehnološka kultura, v kateri živimo, pomembno prispeva k človeški svobodi in da nosi tudi odgovornost in dolžnost v skrbi za manj razvite države.

Okrožnica se navezuje na široko področje dela in gospodarstva, saj v ospredje postavlja tiste vrednote, s katerimi bi morali kristjani brezpogojno graditi pravičnejšo družbo, trajnostni razvoj in medsebojno solidarnost. V središču razmišljanja okrožnice Caritas in veritate je vprašanje celostne podobe sodobnega človeka.

Pozno popoldne je udeležence srečanja na sedežu Škofije Novo mesto sprejel škof msgr. Andrej Glavan, ki je spregovoril o stanju na novo nastale škofije ter o pripravah na slovenski evharistični kongres. V novomeški stolnici sv. Nikolaja so obhajali sveto mašo, po vrnitvi na Otočec pa so se srečali z zgodovinarjem dr. Stanetom Grando, ki je spregovoril o kulturnih in družbenih posebnostih Dolenjske.

V petek, 6. novembra, so udeleženci v župniji Št. Peter – Otočec obhajali sveto mašo ter obiskali župnijski vrtec, ki je praznoval 10-letnico svojega delovanja.

Dopoldne sta navzoče nagovorila Franci Trstenjak in dr. Janez Gril. Prvi je spregovoril o medijski podpori oz. promociji slovenskega evharističnega kongresa, drugi pa o njegovi organizaciji.

Prihodnje leto se katoliški novinarji in drugi sodelavci na področju medijev srečajo 4. novembra v Strunjanu.

Povzeto po poročilu Tiskovnega urada SŠK

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh