Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani v Turčiji si želijo priznanja države

Objava: 14. 01. 2010 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoličani v Turčiji si želijo priznanja države

Nuncij Lucibello od Ankare zahteva razjasnitev civilnopravnega statusa katoliške Cerkve

Katoliška Cerkev v Turčiji si prizadeva za priznanje s strani države. Apostolski nuncij v Ankari, nadškof Antonio Lucibello, je v pogovoru za turški dnevnik v angleškem jeziku, ‘Today’s Zaman’, potožil, da civilnopravni status katoliške Cerkve v Turčiji še vedno ni urejen, čeprav so med Ankaro in Vatikanom že petdeset let vzpostavljeni zadovoljivi diplomatski odnosi. Po nuncijevih besedah katoliška skupnost potrebuje urejen status, da se lahko ukvarja s svojimi dejavnostmi, predvsem z dobrodelnostjo.

Turška država kot verske manjšine priznava le pravoslavne Armence in Grke ter jude, pa tudi pravice teh manjšin so precej omejene, saj imajo več ali manj le možnost ustanavljanja lastnih šol. Sirsko-pravoslavne, protestantske, katoliške in drugih skupnosti pa Turčija na podlagi sporne razlage mirovne pogodbe iz Lausanne leta 1923 ne priznava kot ustanov ali pravnih oseb, zaradi česar te skupnosti poslovno in opravilno nimajo nikakršnih možnosti.

Papež Benedikt XVI. je šele pred kratkim zahteval civilnopravno priznanje katoliške Cerkve v Turčiji. To priznanje vernikom manjka, da bi lahko v polnosti uživali versko svobodo’, kot jim to določa turška ustava.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh