Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška cerkev na Poljskem želi v letu 2022 nagovoriti mlade

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2022 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliška cerkev na Poljskem želi v letu 2022 nagovoriti mlade
Škof Artur Miziński, glavni tajnik Poljske škofovske konference. FOTO: Poljska škofovska konferenca

Katoliška cerkev na Poljskem želi v letu 2022 nagovoriti mlade

Katoliška cerkev na Poljskem se želi v letu 2022 osrediniti na mlade in jih v čim večji meri privabiti pod okrilje Cerkve.

Škof Artur Miziński, glavni tajnik Poljske škofovske konference, je pojasnil, da je »nujno treba« izboljšati komunikacijo med Cerkvijo in mlajšo generacijo. Po mnenju poljskih škofov je to »izziv za celotno vesoljno Cerkev«, poroča katoliški spletni portal CNA. Treba pa je najti nove poti in načine, da bi mlade dosegli z evangeljskim sporočilom. Katoliške skupnosti in gibanja, ki delujejo v večini poljskih župnij, so namenjene prav temu, po škofovih besedah pa si bodo »z uporabo novih komunikacijskih tehnologij prizadevali, da bi bili blizu vsakdanjemu življenju in početju mladih ljudi«.

Po podatkih poročila o stanju Cerkve na Poljskem se je verska praksa med mladimi v državi v skoraj 30 letih prepolovila.

Artur Miziński, pomožni škof v lublinski nadškofiji na vzhodu Poljske, je spregovoril tudi o naraščajočih skrbeh med cerkvenimi voditelji zaradi vedno večje sekularizacije v tej srednjeevropski državi. Po podatkih poročila o stanju Cerkve na Poljskem, objavljenega marca 2021, se je verska praksa med mladimi v državi v skoraj 30 letih prepolovila.

Cerkev je oktobra lani sporočila, da se je v poljska bogoslovna semenišča v letu 2021 vpisalo skoraj 20 odstotkov kandidatov manj v primerjavi z letom pred tem. Še vedno pa se 91,9 odstotkov izmed skoraj 38 milijonov Poljakov izreka za pripadnike Katoliške cerkve, vendar se od tega zgolj 36,9 odstotka katoličanov redno udeležuje svete maše.

Izmed skoraj 38 milijonov Poljakov se jih 91,9 odstotkov še vedno izreka za pripadnike Katoliške cerkve.

Škof Miziński je še pojasnil, da sta »formacija in pastoralna oskrba mladih ena izmed treh prednostnih nalog poljske Cerkve v novem letu, poleg pomoči ljudem v stiski in odziva na povabilo papeža Frančiška, naj v škofijah vsi skupaj stopimo na sinodalno pot«. Sinodalni posveti so se v poljski Cerkvi že začeli, nadaljevali pa se bodo vse do letošnjega maja. Po škofovih besedah v procesu sodelujejo župnije, predstavniki gibanj in različnih skupnosti ter laiki.

Ob pogledu na preteklo leto škof Miziński ocenjuje, da sta bila vrhunca cerkvenih dogodkov na Poljskem skupna beatifikacija kardinala Stefana Wyszyńskega in Eliżabete Róże Czacka 12. septembra ter beatifikacija Jana Mache 20. novembra. Za nove blažene se iskreno zahvaljujejo papežu Frančišku, kot je pojasnil škof, pa sta bila dogodka tudi priložnost, da so znova obudili pričevanja o življenju teh ljudi med mladimi na Poljskem.

V Katoliški cerkvi na Poljskem so lani dobili tri nove blažene.

Izziv v delovanju poljske Cerkve bo tudi v letošnjem letu predstavljala epidemija koronavirusne bolezni: pomembno je, je zatrdil škof, da ustvarijo pogoje za varno udeležbo pri sveti maši za vse vernike, pa tudi varno sodelovanje manjših skupin v župnijah in škofijah ter v občestvenem življenju.

Škof Miziński je ob koncu pogovora še izpostavil, da bo Katoliška cerkev na Poljskem tudi v prihodnje nudila podporo vsem ljudem v stiski. Poljski škofje so enoglasno podprli poziv papeža Frančiška za pomoč katoliških občestev migrantom, ki prihajajo v Evropsko unijo, in so pripravljeni pomagati »vsem tistim, ki izrazijo željo, da pridejo v našo državi in se tukaj ustalijo«, seveda v skladu s trenutnimi vladnimi odredbami o migraciji in beguncih.

Nalaganje
Nazaj na vrh