Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška Cerkev ne bo nikoli kršila spovedne molčečnosti

Objava: 03. 08. 2011 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška Cerkev ne bo nikoli kršila spovedne molčečnosti

Ne glede na zahteve irske vlade spovedniki ne bodo smeli posredovati tistega, kar bodo slišali v spovednici.

Nadškof Gianfranco Girotti, član Apostolske penitenciarije, zagotavlja, da katoliška Cerkev nikoli ne bo prekršila spovedne molčečnosti. Ne glede na to, kakšne zakone bo v prihodnje sprejela irska vlada, se morajo tamkajšnji politiki zavedati, da Cerkev od svojih spovednikov nikoli ne bo zahtevala, naj tisto, kar jim je bilo zaupano v spovednici, posredujejo uradnikom civilnih oblasti.

14. julija letos je namreč predsednik irske vlade Enda Kenny obljubil, da bodo v deželi sprejeli zakon, ki bo določal zaporno kazen petih let za duhovnike, ki civilnim oblastem ne bodo posredovali primerov spolnih zlorab, za katere bodo izvedeli v spovednicah.

Predlagani zakon je v popolnem nasprotju s kanonskim pravom, ki predpisuje spovedno molčečnost, spovednikom pa prepoveduje, da bi ta predpis v kakršni koli obliki kršili. Kot je pojasnil nadškof Girotti, lahko spovedniku, ki prelomi spovedno molčečnost, grozi izobčenje, zato je zakon, ki ga predlagajo na Irskem, po njegovih besedah ‘nesmiseln in nesprejemljiv’.

Spoved je zasebna stvar, dodaja nadškof Girotti, ki verniku omogoča, da se spokori in očisti. Spovedna molčečnost je pri tem obvezen pogoj. To seveda ne pomeni, naj škofje ne bodo pozorni na morebitne pedofile in da jih v primernem trenutku, ko se je denimo proti njim že pričela preiskava, nagovorijo, naj vendar odgovarjajo za svoje zločine.

Če bodo duhovniki spovedniki kdaj koli želeli kršiti spovedno molčečnost, bo odgovor Cerkve vedno negativen, je zagotovil nekdanji vodja Apostolske penitenciarije. Vsi zločinci naj bi odgovarjali za zločine, ki so jih zagrešili, vendar to ne vključuje spovednikov, ki bi za to morali kršiti spovedno molčečnost. Spoved je namenjena očiščevanju duše pred Bogom.

Nadškof Girotti je še pojasnil, da je naloga spovednikov ‘vernike v Božjem imenu odvezati grehov, če v njihovi spovedi zaznajo iskreno obžalovanje’. Obveščanje civilnih oblasti, zaporne kazni in druge sankcije, ki jih predpisujejo državni zakoni, so nekaj popolnoma drugega.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh