Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška Cerkev v Angliji nasprotuje liberalnejšemu pristopu do evtanazije

Objava: 16. 01. 2012 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška Cerkev v Angliji nasprotuje liberalnejšemu pristopu do evtanazije

Iz ‘pravice do smrti’ se lahko hitro razvije ‘dolžnost do smrti’, opozarja nadškof Smith.

Nadškof Peter Smith, ki je pri katoliški Škofovski konferenci Anglije in Walesa pristojen za socialna vprašanja, zavrača predlog za legalizacijo evtanazije v Veliki Britaniji. Z legalizacijo bo konec normalnosti, je pojasnil nadškof, kajti družba tako temeljnega zakona ne more spremeniti brez dolgoročnih hudih posledic. Namesto tega bi veljalo izboljšati nego in oskrbo s paliativno medicino. Po mnenju nadškofa namreč legalizacija pomoči pri opravljanju samomora ni nikakršna rešitev.

Tudi Katoliška zveza, leta 1871 ustanovljeno združenje za zaščito katoliških interesov v družbi in zakonodaji, je izrazila kritiko do predloga, da bi neozdravljivo bolnim omogočili izvedbo samomora. Kot so predstavniki omenjene zveze zapisali v svojem prispevku za katoliški časnik ‘Independent Catholic News’, so zaščitni ukrepi in predpisi, ki naj bi spremljali zakon o legalizaciji evtanazije, ‘privlečeni za lase’. V preteklih šestih letih so si v britanskem parlamentu že trikrat prizadevali za legalizacijo evtanazije.

Zakonska priporočila bi neozdravljivo bolne ljudi postavila pod hud pritisk, naj vendar zaključijo svoje življenje, da drugim ne bi bili v breme. Po mnenju Katoliške zveze je ta pritisk lahko prav posebej težak v času gospodarske krize, ko morajo tako družine kot tudi državno zdravstvo zavezati svoje mošničke. Iz tako imenovane ‘pravice do smrti’ bi se lahko hitro razvila ‘dolžnost do smrti’. Trenutna zakonodaja pa ščiti tiste, ki se sami ne morejo braniti pred izkoriščanjem.

Po predlogu, ki ga je v začetku leta v britanskem parlamentu predstavila pristojna komisija, ‘Commission on Assisted Dying’, pod vodstvom državnega odvetnika in kanclerja lorda Falconerja, naj bi neozdravljivo bolne polnoletne osebe z manj kot enoletno pričakovano življenjsko dobo lahko izbrale samomor z medicinsko pomočjo. Pogoj za tovrstno odločitev bi bil, da je oseba duševno zdrava, o neozdravljivosti bolezni pa bi morala svoje mnenje podati najmanj dva neodvisna zdravnika. Omenjeni predlog je predstavilo združenje ‘Dignity in Dying’, ki evtanazijo zagovarja. Pobudo pa ostro zavrača tudi anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh