Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška politična analitičarka ostro o Obaminem predvolilnem oglasu

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 30. 10. 2012 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška politična analitičarka ostro o Obaminem predvolilnem oglasu

Ameriški predsednik v predvolilnem boju mlade ženske poziva k volitvam s prikritimi sporočili o spolnosti.

Katoliška politična analitičarka je nedavni predvolilni oglas sedanjega ameriškega predsednika Baracka Obame ocenila kot ‘ponižujoč in diskriminatoren’ do vseh ženskih volilk. V oglasu mlada ženska opisuje ‘svoje prve’ predsedniške volitve, pri tem pa uporablja izrazoslovje, primerno opisu ob izgubi nedolžnosti.

“Kot žensko me je ta oglas strahotno užalil”, je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CAN pojasnila Kara Mone iz organizacije CatholicVote.org. V oglasu šestindvajsetletna ameriška igralka in pisateljica Lena Dunham v kamero pojasnjuje, da “prvikrat ne sme biti s komer koli. To hočeš storiti s čudovitim moškim – z nekom, ki ima ženske resnično rad in jih razume.” “Z moškim, ki mu je mar, ali imaš zdravstveno zavarovanje, in ki mu je še posebej mar, ali imaš ustrezno kontracepcijsko zaščito”, doda Dunhamova.

Politično reklamo, v kateri omenjena igralka opisuje, kako všeč so ji bile njene prve predsedniške volitve, na katerih je svoj glas dala predsedniku Obami, dejanje pa primerja s prvo spolno izkušnjo, si je na spletnem portalu YouTube ogledalo več sto tisoč ljudi, večina pa je posnetek označila kot ‘nevšečen’.

Moneova je še pojasnila, da se ji zdi oglas usmerjen proti ženskam, saj ženskim volilkam pošilja sporočilo, da jih je pravzaprav mogoče ‘zreducirati zgolj na njihove reproduktivne organe’.

“Predsednik Obama je mlade ženske med zadnjo kampanjo nenehno spominjal, naj bo njihova prva skrb spolnost, nadzorovanje rojstev in opravljanje splavov, in da jim mora vse to biti dostopno, kadar koli se jim zazdi”, meni Moneova. Igralka Dunhamova oglas zaključi z besedami: “Moje prve volitve so bile neverjetne. Šlo je za tanko mejo – pred njimi sem bila deklica, zdaj pa sem ženska.”

Oglas, ki je bil objavljen le na spletu, je bil deležen zelo različnih ocen – nekateri ga označujejo kot ‘domiselnega’, drugim se zdi ‘grozljiv’. Kot je dejala Moneova, so besede Dunhamove, ki ‘namigujejo, da je šele po glasovanju za Obamo postala ženska’, ‘klofuta v obraz vsem ženskam, ki so postale to, kar danes so, s trdim delom, predanostjo in žrtvijo’.

Člani predvolilne ekipe ameriškega predsednika Obame se na prošnjo agencije CNA za komentar do objave omenjenega prispevka niso oglasili.

Povezave: http://www.youtube.com/watch?v=d3jzyKF6M7g

Na fotografiji: ameriška igralka Lena Dunham v oglasu za predsedniške volitve (foto: CNA)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh