Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliške organizacije družno pomagajo manjšinam v Iraku

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 08. 2014 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliške organizacije družno pomagajo manjšinam v Iraku

Katoliške organizacije družno pomagajo manjšinam v Iraku

V odgovor na krizo sta organizacija Catholic Relief Services in tamkajšnja karitas opredelila prednostne naloge pri pomoči manjšinam, ki so pobegnile.

Pripadniki neislamskih veroizpovedi zapuščajo Mosul. Foto: splet


Dobrodelna organizacija Catholic Relief Services in tamkajšnja karitas sta združili moči pri pomoči ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove na severu Iraka, kjer je bil razglašen kalifat Islamska država.

Pripadniki nemuslimanske vere – med njimi tudi kristjani in jazidi – so pobegnili. V odgovor na krizo sta organizacija Catholic Relief Services in tamkajšnja karitas opredelila prednostne naloge pri pomoči manjšinam, ki so odšle, in družinam, ki so se zatekle v šole, cerkve, prazne hiše in podobno.

»Večina je negotova glede prihodnosti, vendar verjamejo, da se ne bodo mogli kmalu vrniti na svoje domove,« je pojasnil Kris Ozar, vodja načrtovanja pri CRS Egipt, 4. avgusta v intervjuju za CNA. »Psihološka travma je visoka, še posebej pri tistih, ki so neposredne tarče nasilja.«

Na tisoče kristjanov in drugih manjšin je zapustilo Mosul po ultimatu 18. juliju, naj se spreobrnejo v islamsko vero ali bodo ubiti. Odšli so v druga mesta v provinci Nineveh in Iraškem Kurdistanu. Mnogim so na nadzornih točkah vzeli vso lastnino, ostala jim je le tisto, kar so imeli oblečeno. »Veliko družin se je junija najprej zateklo v Mosul, saj so mislili, da je varno to storiti, zato so novi premiki zanje še bolj travmatični.« Humanitarne razmere pa se še poslabšujejo, je še dodal. Število odseljenih je neznano, saj ni zanesljivih podatkov. S CRS in Karitas Irak sodeluje tudi Karitas Nemčija, ki so že junija skrbele za hrano in druge potrebščine. Sredi julija pa so dobrodelne organizacije razposlale pakete pomoči v še 400 novih zatočišč.

CRS in karitas sta se vključila tudi v izobraževanje otrok in psihološko pomoč razseljenim družinam, poleg tega pa pomagajo tistim, ki v zatočišča pridejo pozneje. Minister za šolstvo je prosil za takojšnjo pomoč, da bi otrokom zagotovili uspešno končati šolske obveznosti, saj je mnogo otrok zamudilo tedne ali celo mesece šolanja, zato potrebujejo pomoč, da ne bi zaostajali pri učni snovi.

Izgnanim prebivalcem Mosula primanjkuje vode, elektrike in medicinskih pripomočkov, Islamska država pa je onemogočila dobavo zalog.

3. avgusta je Islamska država prevzela nadzor nad mestom Sinjar, kjer živi večina jazidov. Veliko izmed 20.000 prebivalcev je zato odšlo v provinco Dohuk, ki je del Kurdistana.

6. avgusta je bil v Iraku dan molitve za mir, nanje pa so se v pogovoru z Bogom spomili tudi na Irskem in Nizozemskem.



Vir: CNA

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh