Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški bloger v Vietnamu zaprt zaradi kritiziranja vladne politike

Objava: 02. 09. 2009 / 07:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški bloger v Vietnamu zaprt zaradi kritiziranja vladne politike

Duhovniki se pritožujejo zaradi razkazovanja ‘skesanih’ disidentov na državni televiziji

V Vietnamu vlada še naprej preganja katoličane. Kot je poročala katoliška tiskovna agencija AsiaNews, so pred kratkim aretirali katehumena iz hanoiske nadškofije, ki naj bi na spletnih straneh kritiziral protikatoliško naravnanost državnega tiska. V vietnamskih cerkvenih krogih posledično računajo na še več aretacij katoliških blogerjev.

Omenjeni katehumen, Bui Thanh Hieu, je v svojem blogu kritično ocenil izkrivljeno poročilo govora, ki ga je papež Benedikt XVI. pripravil za vietnamske škofe ob njihovem obisku ad limina konec junija v Vatikanu. Državni mediji so papeževe besede predstavili kot kritiko katoliške Cerkve v Vietnamu.

Odnosi med državo in katoliško Cerkvijo v Vietnamu so že nekaj časa silno napeti. V središču spora je trenutno namembnost cerkvenih ruševin Tam Toa v mestu Dong Hoi. Krajevna uprava je proti volji župnijske skupnosti, ki želi svetišče, porušeno v času ameriško-vietnamske vojne, obnoviti, pričela z odstranjevanjem ruševin, da bi na tem mestu uredila park. Pred tem je proti načrtom krajevne uprave protestiralo več sto tisoč katoličanov. Državna policija je demonstrante razgnala s solzivcem in z gumijevkami.

Komunistična vlada v Vietnamu pa se boji sodelovanja katoliške Cerkve, ki je razširjena po vsej državi, z demokratičnim gibanjem. Meseca avgusta se je znani duhovnik iz nadškofije Hue – Pierre Pham Van Loi - pritožil zaradi razkazovanja ‘skesanih’ disidentov na državni televiziji. V oddaji dne 19. avgusta so predvajali deseminutni posnetek petih zaprtih disidentov, ki so ‘priznali svoje zločine proti državi’ in prosili za pomilostitev.

Nekaj dni pred tem so v državnem in partijskem tisku z veliko pozornosti objavili ‘priznanja’ teh petih disidentov. Po trditvah duhovnika Van Loia so njihova ‘priznanja’ izsilili z grožnjami in nasiljem.

Peterica pripada t.i. ‘Bloku 8406’, ki se zavzema za svobodo govora in večstrankarski sistem v Vietnamu. Aretirali in zaprli so jih zaradi domnevne ‘grožnje državni varnosti’. Obtoženi so dejansko delili letake in prek spleta širili članke in pesmi, v katerih slavijo demokracijo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh