Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški inštitut: podelitev diplomskih listin

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 09. 2021 / 18:41
Oznake: Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliški inštitut: podelitev diplomskih listin
Diplomanti in vodstvo Fakultete za pravo in poslovne vede. FOTO: Ivo Žajdela

Katoliški inštitut: podelitev diplomskih listin

V torek, 21. septembra, so v veliki dvorani Fakultete za pravo in poslovne vede v okviru Katoliškega inštituta v Ljubljani slavnostno podelili diplomske listine univerzitetnim ter magistrskim študentom Fakultete za pravo in poslovne vede.

Katoliški inštitut je sol in luč za okolje

Najprej je dekan dr. Mitja Steinbacher diplomantom namenil nekaj besed.

Sledil je nagovor pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za področje šolstva.

Dejal je, da je podelitev diplomskih listin dogodek žetve, ko se pospravljajo pridelki. To je za dobitnike diplom potrditev dela, razmišljanja in številnih odnosov z bližnjimi, profesorji, sošolci, domačimi, sodelavci.

Nagovor dekana Mitje Steinbacherja. FOTO: Ivo Žajdela

Spomnil je, da je Katoliški inštitut del ljubljanske nadškofije, na katerega so ponosni in hkrati nanj gledajo z upanjem, da bo njegovo delovanje prinašalo želene sadove za narod in Cerkev.

Verjame, da je Katoliški inštitut neke vrste sol in luč, ki nima pomena le za samega sebe, pač pa tudi za širše okolje, da ima vpliv.

»Kot poznamo druge naše katoliške šole in vzgojne zavode, so ti pomembni ne le za učence teh šol, pač pa za ves narod, saj postavljajo svoje kriterije in vrednote, ki spodbujajo k boljšemu služenju tudi ostale javne šole in zavode. Torej so sol, luč in kvas.«

Nagovor pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja. FOTO: Ivo Žajdela

Podelitev diplomskih in magistrskih listin

Predaval je dr. Aleš Maver, priznani slovenski intelektualec, ki je spregovoril o razmerju med katoliško Cerkvijo in slovensko narodno identiteto skozi turbulentno 20. stoletje.

Izpostavil je misli Franceta Prešerna, Ivana Cankarja, škofa Jegliča, pisatelja Finžgarja, misleca Kocbeka in še nekaterih o vprašanju narodnega in katoliškega.

Podelitev diplomskih listin je opravil pomožni škof dr. Franc Šuštar.

Predavanje dr. Aleša Mavra. FOTO: Ivo Žajdela

Najprej jo je podelil diplomiranemu ekonomistu Darku Đuriću, ki je pod mentorstvom profesorja Žige Čeparja diplomiral z nalogo Primerjalno pravni oris ureditve davčnih olajšav za gospodarske družbe, ki financirajo humanitarne dejavnosti.

Sledila je podelitev magistrskih listin. Prejela jo je Mariana Rožanec, ki je pod mentorstvom docenta Zorana Vaupota magistrirala z nalogo Vpliv narodne kulture na slog vodenja: primerjava slovenske in argentinske kulture.

Magistrice poslovnih ved Katarina Žagar, Miranda Osterc Zinrajh in Lidija Zupanič se podelitve niso mogle udeležiti.

Podelitev diplome ekonomistu Darku Đuriću. FOTO: Ivo Žajdela

Če želimo svet spremeniti, ga moramo poznati

Prejemnica magistrske listine Mariana Rožanec se je zahvalila profesorjem, fakulteti in družinam za akademsko izobraževanje.

Dejala je, da je to fakulteta, katere poslanstvo je, poleg zagotavljanja razvoja znanosti in strokovnosti, tudi iskanje in odkrivanje resnice, prispevanje k polnejši uresničitvi človeške osebe ter služenju potrebam človeške družbe. »To je dodana vrednost, za katero čutim, da nas je v teh letih obogatila.

Vztrajno prizadevanje za iskanje Resnice je ključni vidik spoznavanja in spreminjanja sveta.

Če želimo svet spremeniti, ga moramo poznati. In prav univerza je kraj, kjer se znanje o svetu in družbi poglablja. Današnji svet pa je zelo kompleksen, saj se gospodarstvo, znanost in tehnologija hitro spreminjajo, zato zahteva kakovostno razmišljanje. Na naši fakulteti smo se učili kritičnega razmišljanja.«

Podelitev magistrske listine Mariani Rožanec. FOTO: Ivo Žajdela

Priložnost za služenje drugim in družbi

Posebej se je zahvalila dr. Mileni Fornazarič, ki je v njih spodbujala razvoj celovitega razmišljanja in razumevanje pomembnosti vloge medijev v današnji družbi, ter dr. Antonu Stresu, ki jim je predstavil temeljna vprašanja s področja etike.

»Danes smo na pragu naše poklicne poti. Kot univerzitetni diplomanti poslovnih ved se zavedajmo, da moramo svoj poklic izkoristiti kot priložnost za služenje drugim in služenje družbi, v kateri živimo.«

Glasbeno so podelitev obogatili poklicni instrumentalisti, članice in član godalnega kvarteta pod vodstvom Urške Kordež.

Glasbeno so podelitev obogatili članice in član godalnega kvarteta pod vodstvom Urške Kordež. FOTO: Ivo Žajdela

Nalaganje
Nazaj na vrh