Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški zakoni trajajo dlje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2014 / 10:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški zakoni trajajo dlje

Poročilo italijanskega statističnega urada pred novelo zakona o razvezi: cerkveni zakoni trajajo dvakrat dlje od civilnih.

V Italiji cerkveno sklenjeni zakoni trajajo dlje kot zgolj civilno sklenjene zveze, je razvidno iz poročila, ki ga je v začetku tedna v Rimu objavil narodni statistični urad Istat. Izmed 1.000 v letu 2005 sklenjenih civilnih zakonov jih je bilo po sedmih letih 120 ločenih ali razvezanih. V primeru cerkvenih porok – praviloma gre za katoliške obrede – je bilo takšnih le 67. Za razliko od Slovenije ima v Italiji cerkveno sklenjen zakon tudi civilnopravno veljavo.



Obenem pa zakonske zveze od Milana do Palerma po statističnih podatkih v povprečju trajajo vse krajši čas. Od zakoncev, ki so zakonsko zvezo sklenili leta 1985, se jih je po sedmih letih ločilo 4,5 %, zakonov, sklenjenih leta 2005, pa je bilo po sedmih letih razvezanih že 9,3 %.

Absolutno število ločitev se je leta 2012 v primerjavi z letom pred tem zmanjšalo za 4,6 %, kar pomeni 51.319 razvez. Italijanska poslanska zbornica je pred dvema tednoma sprejela zakon o reformi ločitvene pravice, ki naj bi pospešila in olajšala razveze zakona. Za uveljavitev novele je potrebna še potrditev senata.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh