Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliško medicinsko sestro prisilili v sodelovanje pri opravljanju splava

Objava: 18. 08. 2009 / 10:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliško medicinsko sestro prisilili v sodelovanje pri opravljanju splava

Vložena tožba proti delodajalcu

Ameriški Sklad za pravobranilstvo je vložil tožbo v imenu katoliške medicinske sestre, ki je bila prisiljena v sodelovanje pri opravljanju splava, čeprav je izrazila svoje moralne pomisleke.

Catherina Cenzon-DeCarlo, ki je zaposlena kot medicinska sestra v newyorški bolnišnici Mount Sinai, je morala prisostvovati pri opravljanju splava ob koncu drugega trimesečja, v 22. tednu nosečnosti. V bolnišnici so poznali njeno versko prepričanje in njeno stališče do opravljanje splava od leta 2004, ko se je tam zaposlila.

Cenzon-DeCarlova je svoje nadrejene opozorila o svojih zadržkih, vendar so ji zagrozili z disciplinskimi ukrepi, če bi sodelovanje zavrnila. S tem bi bila ogrožena njeno delovno mesto in licenca za opravljanje poklica. Uradniki v bolnišnici so ji zagotovili, da gre pri omenjenem splavu za ‘nujen primer’, čeprav izvidi na to ne kažejo. V bolnišnici so primer sami uvrstili v ‘drugo kategorijo’, kar pomeni izvedbo postopka v naslednjih šestih urah. V tem času bi lahko poiskali drugo medicinsko sestro, ki ne bi imela zadržkov za sodelovanje pri opravljanju splava, trdijo odvetniki.

Predstavnik Sklada za pravobranilstvo pojasnjuje, da bolnišnica ne bi imela pravice zahtevati sodelovanja Cenzon-DeCarlove niti v primeru, če bi dejansko šlo za nujen poseg, za ‘prvo kategorijo’, ki pomeni, da je potrebna takojšnja medicinska pomoč za rešitev človeškega življenja’. Zvezni statut pa uporabnikom zveznega zdravstvenega sklada prepoveduje, da bi od zdravstvenih delavcev lahko zahtevali izvajanje splava.

Izsledki celo kažejo, da omenjeni primer ni sodil niti v drugo kategorijo nujnosti, kot so najprej trdili v bolnišnici. Ko so pacientko pripeljali v operacijsko sobo, ni kazala nikakršnih znakov za nujen poseg. Njen krvni tlak je bil v mejah normale in tudi ostali ukrepi, ki jih izvajajo pri ‘nujnih’ pacientih, v tem primeru niso bili potrebni. Kljub temu je bila Cenzon-DeCarlova prisiljena v sodelovanje pri opravljanju splava.

V bolnišnici Mount Sinai dogodka zaradi tožbe ne komentirajo. Po besedah odvetnikov Sklada za pravobranilstvo pa pri tem ne gre za osamljen primer. Vedno pogosteje se dogaja, da morajo zdravstveni delavci, ki so zagovorniki življenja, sodelovati pri opravljanju splavov, kljub ugovoru vesti. Vendar so pri Skladu optimistični. Nameravajo se boriti za pravice zagovornikov življenja, in kot pravijo, je to ‘bitka, ki jo moramo dobiti’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh