Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kažipot za katoliške študente

Za vas piše:
Kristina Knez
Objava: 04. 10. 2022 / 12:02
Oznake: Maša, Mladi, Razvedrilo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kažipot za katoliške študente
FOTO: Andrej Praznik

Kažipot za katoliške študente

Tudi študenti so zakorakali v novo študijsko leto. Mnogi med njimi so zapustili svoj dom in najeli začasnega pri zasebnikih ali sobo v študentskem domu. Ne glede na to imajo študenti možnost, da ostanejo zasidrani v veri. V nekaterih primerih imajo v študijskih središčih celo več možnosti, kot bi jih imeli v domačem kraju.

Študentske svete maše so osrednji prostor srečanja z Bogom in z ljudmi. V Ljubljani jih ob sredah zvečer na Tromostovju lepša zbor Mladost Pesem Prijateljstvo, na kratko MPP. Študentske maše v Kopru so ob torkih zvečer pri sv. Ani. Pri študentski maši ne gre samo za zakrament evharistije, ampak se tu zgodi podoben učinek, kot ga poznamo iz Stične – zavedanje, da je cerkev polna mladih, daje občutek svobode in veselja. Klepet po maši pa to veselje le še poveča!

Nova prijateljstva in nova znanja

Sokrat je zapisal: »Bolje je spremeniti svoje mnenje kot vztrajati v napačnem.« Študentske skupine so kraj, kjer se učimo pogovarjati in izražati svoje misli z besedami. Največkrat se v študentskih skupinah debate odvijajo okrog tem, ki jih izberejo udeleženci sami. Skupin je v Ljubljani precej, ena se bo srečevala ob ponedeljkih ob 20. uri na Gornjem trgu 18, v Štepanji vasi in v Šiški bosta dve študentski skupini FRAMA, najbrž pa lahko skoraj v vsaki ljubljanski župniji najdete študentsko skupino. In poiščite jo! Po mojih izkušnjah je to ena izmed bolj dragocenih reči – deliti z ljudmi zaupanje in svoja prepričanja, da skupaj v teh letih oblikovanja svojega bitja najdemo sebi podobne in različne in se ob tem učimo biti soljudje.

Zanimive so tudi različne kateheze, ki se jih lahko udeležiš kot študent. Srečanja z Bogom so ena izmed možnosti. Vodi jih salezijanec Klemen Balažič, so se vsak prvi torek v mesecu v dvorani glasbene šole na Rakovniku. Prvo srečanje bo že 4. oktobra!

Salezijanec Klemen Balažič. FOTO: Arhiv srečanj z Bogom

Sklop katehez Hodi za menoj, ki jih vodi sestra Anja Kastelic iz skupnosti Bratstvo Veselje evangelija, bo v Hiši Bratstva na Trubarjevi v Ljubljani enkrat mesečno ob torkih. Za več informacij jim lahko pišete na feg.slovenija@gmail.com.

Kdor poje, dvakrat moli

Če rad Boga slaviš z glasbo, se lahko priključiš pevskemu zboru svete Cecilije, ki prepeva enkrat na mesec pri sveti maši, letos je začel vaje na zadnji torek v septembru na Prešernovem trgu 4 v Frančiškovi dvorani.

V Antonovem domu na Viču bo danes na sporedu prvi Večer Plus +, kjer so v središču Bog, molitev v tišini, možnost za spoved in slavljenje.

Slavljenje z glasbo lahko najdeš še na dveh koncih Ljubljane. Večeri Plus + so večeri, kjer so v središču Bog, molitev v tišini, možnost za spoved in slavljenje. V Antonovem domu na Viču bo prvi Večer Plus + 4. 10. Na Rakovniku pa bodo SKG večeri enkrat mesečno ob četrtkih z različnimi skupinami, ki izvajajo sodobno krščansko glasbo. V oktobru bo prvi SKG večer 20. 10. na gradu Rakovnik ob 19.30.

Večer plus +. FOTO: Rok Lužnik

Za vsakega nekaj

Najbrž poznaš Katoliško mladino? Poleg Stične in Večerov Plus vodijo tudi program POTA, kjer lahko deluješ kot prostovoljec, organizirajo duhovne vaje za mlade, romanje v Taizé, Nikodemove večere in Plese do enih (prvi bo 17. oktobra). Imajo pa pri njih na Jurčičevem trgu 2 od srede do petka ob 8. uri tudi sv. mašo. Več informacij o njihovih programih najdete na spletni strani Katoliške mladine.

Zanimivo ponudbo aktivnosti ponujajo tudi jezuiti. Pri njih bo letos delovala skupina Razločevalci, namenjena fantom, ki dozorevajo za življenjsko odločitev za poroko, duhovništvo ali redovništvo, poleg tega je pri jezuitih enkrat mesečno tudi Večerna akademija, kjer predavajo strokovnjaki z različnih področij. Pri njih se lahko udeležite tudi modula Retorika ali srečanj z naslovom Kakšna je moja podoba Boga?

Za vsakogar se najde nekaj. In kar je najboljše – s tem, ko se odločiš, da se boš nekam vključil, se ne odločiš samo za svojo osebno rast, ampak tudi za korak do drugih ljudi, za spoznavanje novih, zanimivih življenjskih zgodb, ki te bodo sooblikovale kot človeka.

Prispevek bo v celoti objavljen v novi izdaji Naše družine (40/2022). 

Kupi v trgovini

Naj
Za mladino
Naj
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh