Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdaj se stoji, sedi ali kleči med mašo?

Za vas piše:
Peter Štumpf
Objava: 15. 03. 2023 / 09:47
Oznake: Cerkev, Kultura, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2023 / 18:08
Kdaj se stoji, sedi ali kleči med mašo?
Na vprašanje odgovarja škof Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Kdaj se stoji, sedi ali kleči med mašo?

Vprašanje bralca Jožeta: Naše župnije glede tega, kdaj se stoji, sedi ali kleči, delajo vsaka po svoje. Je to določeno s predpisi? Če da, potem vabim SŠK, da ponovno javno objavi priporočila, da se poskušamo vsi poenotiti, tudi na primer v tem, da se usedemo potem, ko se usede duhovnik. Hvala za odgovor oziroma pojasnilo.

Telesne drže pri bogoslužju so privzete iz vsakdanjega življenja in imajo enak pomen kot v našem vsakdanu.

Stoja: Vstanemo, ko pride v prostor nekdo, ki zaradi svojega položaja in moralne avtoritete zasluži spoštovanje. Stojimo med petjem himne, da pokažemo ljubezen do domovine. Stoje čestitamo slavljencu, da imajo naše želje večjo težo. Vojak stoje posluša ukaze nadrejenega in mu tako brez besed zagotavlja, da bo izpolnil njegovo naročilo.

Ko mašnik vstopa v cerkev, stoje izkažemo spoštovanje njemu in po njem Kristusu. Stoje pojemo »alelujo« in z njo pozdravljamo Kristusa, ki nam bo govoril v evangeliju. Z zravnano držo med poslušanjem mu zagotavljamo, da bomo njegovo naročilo izpolnili. Ko pri nekaterih mašnih molitvah stojimo – gotovo med mašnima spevoma Slava Bogu, Svet in med očenašem –, je to izraz našega občudovanja Stvarnika, vsemogočnega in neskončno svetega; je izraz naše ljubezni do Jezusa, ki se je za nas daroval in nas odrešil; je iz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh