Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo kronal britanskega kralja Karla III.?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 05. 2023 / 10:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2023 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo bo kronal britanskega kralja Karla III.?
Justin Welby je 105. canterburyjski nadškof in častni duhovni vodja 77 do 85 milijonov anglikanskih kristjanov po vsem svetu. FOTO: Vatican Media

Kdo bo kronal britanskega kralja Karla III.?

Britanski kralj Karel III. bo kronan v soboto, 6. maja, na slovesnosti v Westminstrski opatiji v Londonu. Kronanjsko slovesnost bo vodil Justin Welby, 105. canterburyjski nadškof in častni duhovni vodja 77 do 85 milijonov anglikanskih kristjanov po vsem svetu, ki bo novemu kralju nadel krono svetega Edvarda.

Nadškof Welby je doslej odigral pomembno vlogo pri številnih kraljevih dogodkih, vključno s porokami, krsti in pogrebi. Kdo je torej duhovnik, ki bo na kronanjski slovesnosti poleg kralja Karla III. v središču svetovne pozornosti?

Karla III. je 1. julija 1969 za valižanskega princa kronala njegova mati, pokojna kraljica Elizabeta II. FOTO: FB/King Charles III

Njegova mašna oblačila in mitra se včasih zdijo malce preveliki - in njegova kandidatura za voditelja Anglikanske cerkve, kot je razkril ob nastopu službe leta 2013, je bila »bolj za šalo kot zares«. Toda nadškof Welby pokaže svojo veličino in ugled, ko spregovori. 67-letni primas Anglikanske cerkve v Združenem kraljestvu ima namreč veliko izkušenj: ne kot škof, na tem položaju je šele od leta 2011. Pač pa življenjskih izkušenj, v obširnejšem prispevku poroča avstrijski Kathpress.

Po naključni smrti otroka v duhovni poklic

Nadškof Welby je vznemirljiv človek, ki je v svojem življenju večkrat zamenjal poklicno pot. Odvetnik, upravitelj naftnega podjetja in družinski človek je duhovniško posvečenje prejel šele leta 1993. Nekdanjega finančnega izvedenca skupine »Elf Aquitaine« odlikujejo močan občutek za stvarnost, hitro dojemanje in svetovljanstvo. Njegova izobrazba in posvetna kariera sta bili brezhibni: uspešen zaključek kolegija v Etonu, pravo in zgodovina na univerzah v Cambridgeu in Dublinu, vodstveni položaji v Parizu in Londonu za financiranje projektov proizvodnje nafte v Nigeriji.

Naključna smrt hčerke, enega od njegovih šestih otrok, je Welbyja približala Bogu.

Naključna smrt hčerke, enega od njegovih šestih otrok, ga je približala Bogu. Leta 1989 je korenito spremenil svojo usmeritev: vpisal je študij teologije, prejel duhovniško posvečenje in postal dekan stolnice v Liverpoolu. Welbyjeva pastoralna kariera vključuje tudi postaje na družbenih žariščih. Njegova osebnost, prijaznost in prepričljivost so tam cenjeni še danes.

Krona svetega Edvarda. FOTO: Wikipedia

Welbyjeva nekdanja vodstvena kariera ne pomeni, da je anglikanski nadškof ideološko blizu finančnemu sektorju: raje nasprotno. V britanski lordski zbornici je član odbora za bančni nadzor. Odločno zavrača omejevanje bančniških bonusov: ta veja dejavnosti ve, kako se z gotovostjo izogniti takšnim metodam »obrezovanja«. Namesto tega je v svoji pisarni v Londonu ustanovil »začasni samostan« za ambiciozne finančne upravitelje. Tovrstna skupnost naj bi jim omogočila študij etike in filozofije, molitev in delo, poglobljen premislek o lastni osebnosti in motivaciji za poklic finančnika.

Nadškof Welby tudi na vodilnem položaju dosledno kaže svojo ranljivost in javno govori o težavah z duševnim zdravjem.

Škof z depresijo in nagnjenostjo k alkoholizmu

Seveda tudi cerkveni voditelj ni zaščiten pred dvomi v Boga. Welby je te izrazil leta 2015 po islamističnih napadih v Parizu in jih utemeljil z avtobiografskim podatkom: prav tam sta z ženo Caroline doživela najsrečnejše obdobje v svojem življenju.

Veliko ljudi je še vedno prepričanih, da voditelji ne smejo pokazati svoje ranljivosti ali priznati, da jih je kaj prizadelo. Welby to počne drugače in zelo dosledno. Depresija, nezakonski otrok, nagnjenost k alkoholizmu: katera javna osebnost bi razkrila takšno preteklost? Leta 2019, ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, je anglikanski primas odkrito spregovoril o svoji bitki z depresijo. Javnosti je pojasnil, kako je leta 2018 spoznal, da potrebuje pomoč, čeprav to na njegovem položaju ni bilo preprosto.

Voditelj angleške državne Cerkve je bil rojen kot posledica skoka čez plot zaradi čezmerne opitosti ...

In to nikakor ni bilo Welbyjevo edino razkritje. Leta 2016 je pri svojih 60 letih po testu DNK izvedel, da je nezakonski sin osebnega tajnika nekdanjega predsednika britanske vlade Winstona Churchilla. Voditelj angleške državne Cerkve je bil torej rojen kot posledica skoka čez plot zaradi čezmerne opitosti? Primas je zadevo sprejel z vso pokončnostjo - in si s tem pridobil veliko spoštovanje.

Nikoli ne pije sam

Kot je dejal, je bilo »popolno presenečenje«, ko je izvedel, da njegov biološki oče ni Gavin Welby, ampak Anthony Montague Browne, Churchillova desna roka v letih med 1952 in 1965, ki je umrl leta 2013. Toda njegova izkušnja je značilna za mnoge ljudi, predvsem tiste iz družin s težavami v odnosih in z zasvojenostjo.

Anglikanski primas bo nocoj gotovo našel dovolj družbe, da iz srca nazdravi novemu kralju.

Škof brez zadržkov priznava, da so bili njegovi starši alkoholiki in da je bilo njegovo otroštvo precej »kaotično«. Njegova mati, Lady Williams of Elvel (1933-2019), se sicer od leta 1968 ni več dotaknila alkohola. Welby je takoj po nastopu službe razkril, da je svojo ženo pooblastil, naj nadzira njegovo uživanje alkohola. Otroci alkoholikov so namreč dokazano bolj izpostavljeni tveganju zasvojenosti kot drugi. »Zelo rad kaj spije«, vendar nikoli ne pije sam. Gotovo bo nocoj našel dovolj družbe, da iz srca nazdravi novemu kralju.

Nalaganje
Nazaj na vrh