Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je Kristusov križ primerno darilo za britanskega kralja? [KOMENTAR]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2023 / 21:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je Kristusov križ primerno darilo za britanskega kralja? [KOMENTAR]
Papežev dar britanskemu kralju Karlu III. ob kronanju 6. maja letos. FOTO: Vatican Media

Je Kristusov križ primerno darilo za britanskega kralja? [KOMENTAR]

V Združenem kraljestvu so že v ciljni ravnini priprav na največjo slovesnost letošnjega leta – kaj leta, desetletja!: 6. maja prirejajo kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille v londonski Westminstrski opatiji.

Čeprav je to strogo gledano dogodek, povezan z eno kraljevino in enim narodom, se nanj v resnici na nek način pripravlja ves svet: če ne drugače, pa z darili, ki jih državni voditelji ob tej priložnosti namenjajo novemu britanskemu monarhu. To je storil tudi papež Frančišek, voditelj Katoliške cerkve, ki je Karlu III. podaril relikvijo križa, na katerem je bil križan Jezus Kristus.

Iz Vatikana so potrdili, da je Sveti sedež v začetku meseca aprila britanskemu kralju podaril relikvijo pravega križa. Dar je mogoče razumeti v ekumenskem kontekstu: v Združenem kraljestvu je monarh tradicionalno posvetni voditelj državne Anglikanske cerkve, poleg tega pa letos obhajajo stoletnico obstoja Anglikanske cerkve v Walesu.

V ospredju razkošne kronanjske slovesnosti bo preprost srebrn križ, ki vsebuje delce lesa križa, za katerega verjamejo, da je bil resnični Kristusov križ.

Dar relikvij vsebuje dva mala lesena delca pravega križa, na katerem je bil po krščanskem izročilu križan Jezus Kristus. Dragocene relikvije, ki so jih hranili v Vatikanu, so bile minuli teden prenesene v kapelo svetega Jakoba v Londonu. Vdelane so v t. i. »valižanski križ«, ki ga bodo nosili na čelu Karlovega sprevoda v Westminstrsko opatijo, kjer bo uradna kronanjska slovesnost. V ospredju razkošnega dogodka bo torej preprost srebrn križ, ki vsebuje delce lesa »pravega križa«, na njem pa so v valižanščini izpisane besede sv. Davida, zavetnika Walesa: »Radujte se. Ohranite vero. Počnite majhne stvari.« Ta križ pričuje o manj znanem, globoko krščanskem vidiku britanskega kraljevega izročila.

Britanski kralj Karel III. FOTO: Wikipedia/Mark Tantrum

Karel III. je med številnimi nazivi in simbolnimi pristojnostmi na položaju britanskega monarha tudi »vrhovni upravitelj Anglikanske cerkve«, ki se je leta 1534 pod kraljem Henrikom VIII. odcepila od Katoliške. Glede na to, da drobci lesa »pravega križa« veljajo za ene najdragocenejših relikvij v vsem krščanstvu, papeževo darilo lahko označimo kot neverjetno ekumensko znamenje dobre volje.

Ali je relikvija pravega križa primeren dar za novega kralja?

Veleposlanik Združenega kraljestva pri Svetem sedežu Chris Trott je svojo hvaležnost papežu izrazil v objavi na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da Frančiškov dar »odraža moč odnosa med Vatikanom in Združenim kraljestvom, ki se je razvil v času vladavine Njenega pokojnega veličanstva kraljice Elizabete« - ta se je v obdobju svoje 70-letne vladavine srečala kar s petimi papeži.

Papežev dar ob kronanju Karla III. je v javnosti zbudil nekaj pomislekov, ali je takšno darilo ob tej priložnosti sploh primerno. Odgovor na to vprašanje je nedvomno »seveda«: relikvija pravega križa je izjemno dragocena, tako da si človek kar težko predstavlja, kaj bi jo lahko preseglo; poleg tega pa vsebuje izredno močno simboliko: tudi monarh (pravzaprav vsak voditelj) naj bi se daroval svojemu ljudstvu.

Relikvija pravega križa. FOTO: Twitter/The Royal Family

Zgled za darovanjsko držo monarha je bila gotovo mati Karla III., pokojna kraljica Elizabeta, ki je svojo vlogo vzela zelo resno in je vse svoje življenje iskreno posvetila dobrobiti svojega naroda. Da so se tega globoko v sebi zavedali in ji bili hvaležni za vse, kar je v 70 letih vladavine storila za Združeno kraljestvo, so ji Britanci lani jasno pokazali kar dvakrat: prvič junija, ko so se skupaj s 96-letno kraljico veselili njenega častitljivega jubileja, in drugič septembra, ko so jo, z iskreno žalostjo v srcu, slovesno pospremili k zadnjemu počitku.

Kako se bo v novi vlogi, v kateri mu gotovo ne bo prizanešeno s križi in težavami, izkazal kralj Karel III., bo pokazal čas. Zdi se, da so Britanci kraljevi par v zadnjega pol leta sprejeli za »svojega«, prav tako tudi prestolonaslednika Williama in njegovo družino, in vse »dejavne« člane kraljeve družine zvesto branijo pred medijskimi napadi Karlovega mlajšega sina Henryja.

Vez med britanskim monarhom in krščanstvom je tradicionalno še vedno zelo močna.

Vez med britanskim monarhom in krščanstvom je tradicionalno še vedno zelo močna, čeravno je kralj Karel precej odprt glede sprejemanja drugih religij. Sveto olje, s katerim bo kralj maziljen na kronanjski slovesnosti, prihaja iz oljčnih nasadov v Jeruzalemu in je bilo blagoslovljeno v jeruzalemski baziliki Božjega groba.

Omeniti pa velja tudi odnose med britansko krono in Katoliško cerkvijo, ki so bili v preteklosti bolj ali manj težavni, zato je odločitev kralja Karla, da papežev dar postavi v ospredje svojih kronanjskih slovesnosti, precej pomembna. 

Bog živi kralja!

Nalaganje
Nazaj na vrh