Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveto pismo, sveto olje in kronanje britanskega kralja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 04. 2023 / 07:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveto pismo, sveto olje in kronanje britanskega kralja
Britanski kraljevi par Karel III. in Kamila. FOTO: Chris Jackson/royal.uk

Sveto pismo, sveto olje in kronanje britanskega kralja

Ob kronanju Karla III. čez mesec dni, 6. maja, bo zadonel slavospev na podlagi Psalma 98, novi kralj pa bo maziljen z veganskim oljem iz jeruzalemskih oljk.

Britanski skladatelj, 74-letni Andrew Lloyd Webber, avtor priljubljenih muzikalov (Mačke, Jezus Kristus Superstar, Fantom iz opere …) je napisal slavospev, ki ga bodo premierno predvajali ob kronanju novega britanskega kralja Karla III. 6. maja letos.

Za izhodišče nove skladbe ob kronanju kralja Karla in njegove soproge Kamile v Westminstrski opatiji v Londonu je Webber uporabil svetopisemsko besedilo, Psalm 98. Himna z uvodno vrstico »Pojte Gospodu novo pesem, ker je storil čudovita dela« naj bi zrcalila »veselo priložnost«, je skladatelj povedal v pogovoru za britanski BBC.

Na kronanjski slovesnosti bosta zazvenela tudi gospel zbor in grška pravoslavna glasba v spomin na kraljevega očeta, princa Filipa.

Kralj Karel naj bi osebno izbral vse skladbe za svoj veliki dan. Na splošno naj bi glasba povezovala skladbe klasičnih skladateljev, kot so William Byrd, Georg Friederich Händel in Edward Elgar, s sodobnimi zvoki. V ta namen je bilo naročenih dvanajst novih skladb, med njimi tudi delo Lloyda Webberja.

Na slovesnosti bosta zazvenela tudi gospel zbor in grška pravoslavna glasba v spomin na kraljevega očeta, princa Filipa, ki je umrl leta 2021 v starosti 99 let.

Logotip kronanjske slovesnosti za Karla III. FOTO: coronation.gov.uk

Del slovesnosti v valižanščini

Del slovesnosti bo izveden v valižanščini, igral bo posebej v ta namen sestavljen »kronanjski orkester«. Med solisti bo tudi valižanski operni pevec Sir Bryn Terfel, Sir John Eliot Gardiner pa bo vodil program zborovske glasbe.

Vrhunec slovesnosti bo po izročilu latinski vzklik »Vivat«, ki ga izreče zbor Westminstrske opatije. Tako je bilo tudi pri zadnjem kronanju pred 70 leti: kraljica Elizabeta II. je bila kronana leta 1953. Pogrebna slovesnost za priljubljeno monarhinjo, ki je umrla septembra lani, stara 96 let, je bila prav tako v Westminstrski opatiji.

Olje za Karla III. prihaja iz oljčnih nasadov v Jeruzalemu in vsebuje čudovite dišave, ne vsebuje pa več živalskih proizvodov.

Karla III. bodo ob kronanju mazilili z veganskim oljem

K starodavnemu obredu kronanja sodi tudi maziljenje britanskega monarha s svetim oljem. Olje za Karla III. prihaja iz oljčnih nasadov v Jeruzalemu in vsebuje čudovite dišave, ne vsebuje pa več živalskih proizvodov, so v pripravi na slovesnost sporočili iz Buckinghamske palače.

Novi kralj bo med slovesnostjo ob ustoličenju maziljen z veganskim oljem: grški pravoslavni patriarh v Jeruzalemu Teofil III. in anglikanski nadškof Hosam Naum sta olje blagoslovila v jeruzalemski baziliki Božjega groba v začetku letošnjega marca, vendar to ne vsebuje več nekdaj običajnih dišav ambre, snovi iz črevesja kita glavača, in civeta, ki se pridobiva iz žlez cibetovk, majhnih mačkam podobnih sesalcev.

Blagoslov kronanjskega olja v Jeruzalemu v začetku letošnjega marca. FOTO: royal.uk

Olje iz jeruzalemskih nasadov

Namesto tega je bilo kronanjsko olje izdelano iz oljk iz dveh nasadov na Oljski gori v Jeruzalemu: v bližini kapele Vnebovzetja in cerkve Marije Magdalene, kjer je pokopana Charlesova babica, princesa Alica Battenberška. Olive so bile stisnjene v bližini Betlehema. Z izjemo odsotnosti živalskih proizvodov olje po navedbah palače ustreza že stoletja staremu receptu, ki je bil uporabljen tudi za kronanje Charlesove matere, kraljice Elizabete II. leta 1953. Po blagoslovu v baziliki Božjega groba, kraju, kjer je bil po izročilu Jezus križan in pokopan, so olje v srebrni steklenici prepeljali v Združeno kraljestvo.

Novo kronanjsko olje je izdelano iz oljk z Oljske gore, kar kaže na globoko zgodovinsko povezavo med kronanjem, Svetim pismom in Sveto deželo.

Po besedah anglikanskega nadškofa v Canterburyju, Justina Welbyja, olje simbolizira tesno povezanost britanskega kralja s Sveto deželo in njegovo skrb za tamkajšnje prebivalce. Nadškof Welby bo kot duhovni voditelj Anglikanske cerkve 6. maja vodil slovesnost v londonski Westminstrski opatiji. Povedal je, da je bila njegova želja izdelati novo kronanjsko olje iz oljk z Oljske gore: »To kaže na globoko zgodovinsko povezavo med kronanjem, Svetim pismom in Sveto deželo. Od starodavnih kraljev do današnjega dne so bili monarhi maziljeni z oljem s tega svetega kraja.«

Vabilo na kronanjsko slovesnost. FOTO: royal.uk

Obred po starodavnem izročilu s sodobnimi elementi

Olje je bilo odišavljeno z eteričnimi olji - sezamom, vrtnico, jasminom, cimetom, nerolijem, benzoinom in jantarjem - ter pomarančnimi cvetovi, je pojasnil nadškof Welby. Ob kronanju bo novi monarh z njim maziljen po rokah, prsih in čelu. Olje bo uporabljeno tudi za kraljico Kamilo, ki bo kronana ob svojem možu.

Karel III. je kralj že od smrti svoje matere Elizabete II. 8. septembra lani. Po navedbah palače želi na uradni kronanjski slovesnosti starodavno izročilo povezati s sodobnimi elementi.

Nalaganje
Nazaj na vrh