Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kronanje Karla III.: prvič po reformaciji znova s katoličani, iz Vatikana v London kardinal Parolin

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kronanje Karla III.: prvič po reformaciji znova s katoličani, iz Vatikana v London kardinal Parolin
Karel III. bo pred kronanjsko prisego obljubil, da bo varoval vse religije. FOTO: Vatican Media

Kronanje Karla III.: prvič po reformaciji znova s katoličani, iz Vatikana v London kardinal Parolin

Na sobotnem kronanju britanskega kralja Karla III. v Westminstrski opatiji v Londonu bodo prvič po reformaciji znova navzoči tudi katoliški škofje.

Škof Westminstra, kardinal Vincent Nichols, bo ob koncu kronanjske slovesnosti izrekel blagoslov nad Karlom III., je po navedbah spletnega portala Vatican News zapisano v programu kronanjskega bogoslužja, ki ga je minuli konec tedna objavila Anglikanska cerkev.

Poleg kardinala Nicholsa bosta kralja blagoslovila tudi grški pravoslavni nadškof Velike Britanije Nikitas Loulias in predsednica Svobodnih cerkva Helen Cameron.

Tudi sicer bo na kronanjski slovesnosti prvič navzočih več krščanskih verskih skupnosti – kot pravijo, so omenjeni gostje povabljeni na izrecno željo novega kralja. Poleg kardinala Nicholsa bosta kralja blagoslovila tudi grški pravoslavni nadškof Velike Britanije Nikitas Loulias in predsednica Svobodnih cerkva Helen Cameron. Poleg tega bo Karel III. pred kronanjsko prisego obljubil, da bo varoval vse religije, kar je prav tako novost.

Po kronanjski slovesnosti bodo prebrali skupni pozdrav drugih religij: sodeč po programu bodo predstavniki judovstva, islama, hinduizma, budizma in sikhov Karla III. pozdravili kot »bližnji v veri«.

V tednu pred kronanjsko slovesnostjo ima kralj Karel III. na urniku številna srečanja. FOTO: Vatican Media

Iz Vatikana na kronanje kardinal Parolin

Vatikan bo na sobotni slovesnosti zastopal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, pa so danes sporočili s tamkajšnjega tiskovnega urada.

Novi britanski kralj Karel III. je že večkrat pokazal, da ni povsem ravnodušen do Katoliške cerkve. Med drugim je aprila 2005 preložil načrtovano poroko s Camillo Parker Bowles, da se ne bi križala s pogrebno slovesnostjo za Janeza Pavla II., in se je pogreba celo osebno udeležil. Vatikan je nazadnje obiskal oktobra 2019, ko je bil za svetnika razglašen nekdanji anglikanski duhovnik in pozneje spreobrnjenec v katoliško vero, Janez Henrik Newman (1801-1890).

V Sloveniji v soboto »Po poteh kralja Karla III. v Mojstrani«

Na dan kronanja britanskega kralja Karla III. Britansko veleposlaništvo v Ljubljani in Planinski muzej v Mojstrani pripravljata dogodek, s katerim bodo obudili del poti, ki jo je prehodil tedanji princ Charles, ko je leta 1998 uradno obiskal Slovenijo. Z omenjenim dogodkom naj bi izpostavili vrednote novega kralja Karla III. in vezi, ki ga povezujejo s Slovenijo.

Celotna kronanjska slovesnost ter s tem povezana praznovanja v Veliki Britaniji in drugod po svetu bodo osredinjena na vrednote, za katere se zavzema kralj Karl III.

Celotna kronanjska slovesnost ter s tem povezana praznovanja v Veliki Britaniji in drugod po svetu bodo osredinjena na vrednote, za katere se zavzema kralj Karl III., sporočajo z britanskega veleposlaništva. To so predvsem varovanje okolja in trajnostni razvoj, skrb za skupnost in delovanje v korist javne dobrobiti. V Veliki Britaniji bodo poleg sobotne kronanjske slovesnosti ta dogodek v nedeljo obhajali še s pripravo javnih obedov v krajevnih skupnostih, v ponedeljek, ki bo v Veliki Britaniji dela prost dan, pa z dejavnostmi, povezanimi s prostovoljstvom.

Vrednote, za katere se zavzema novi kralj in na podlagi katerih bodo organizirana tudi kronanjska slavja, so vrednote, ki jih je tedanji princ Charles izpostavil tudi na svojem uradnem obisku v Sloveniji in Mojstrani leta 1998, ko se je srečal s prostovoljci službe za gorsko reševanje, obiskal kmetije z organsko pridelavo hrane ter za darilo prejel slovenski čebelnjak, ki je še vedno v uporabi na njegovem posestvu Highgrove.

Nalaganje
Nazaj na vrh