Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo novi papežev osebni tajnik? Po Urugvajcu spet Argentinec

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 07. 2023 / 06:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo bo novi papežev osebni tajnik? Po Urugvajcu spet Argentinec
Papež Frančišek z Danielom Pellizzonom. FOTO: Portal Encamino

Kdo bo novi papežev osebni tajnik? Po Urugvajcu spet Argentinec

Osebni tajnik papeža Frančiška bo odslej ponovno Argentinec.

S te funkcije se namreč poslavlja 43-letni urugvajski duhovnik Gonzalo Aemilius, nekdanji direktor gimnazije Janeza Pavla II., ki je konec januarja 2020 nadomestil Argentinca Fabiana Pedacchia.

Novi tajnik bo Daniel Pellizzon

Kot je v ponedeljek sporočil nadškof iz Buenos Airesa Jorge Garcia Cuerva, je sveti oče Frančišek za svojega novega osebnega tajnika imenoval 40-letnega duhovnika iz njegove nadškofije Daniela Pellizzona.

Od začetka avgusta

Garcia je pojasnil, da bo Pellizzon (rodil se je 24. januarja 1983 v Buenos Airesu) v Rim odpotoval v začetku avgusta, ko bo tudi začel »novo poslanstvo, zaupano mu v službi Cerkve«.

Duhovnik od leta 2018

Pellizzon je bil v duhovnika posvečen 3. novembra 2018 in bil najprej skoraj pet let vikar v romarskem svetišču sv. Cajetina v soseski Liniers v Buenos Airesu, marca letos pa je postal vikar župnije Usmiljene Marije v soseski Flores.

Papežu že pomagal pri urejanju osebnega arhiva

Papež Frančišek ga je, ko je bil še kardinal Jorge Bergoglio, spoznal že v letih 2011 in 2012, ko mu je – kot nadškofu v Buenos Airesu – pomagal pri urejanju osebnega arhiva.

Blizu kraja papeževih starih staršev

Zadnje mesece je torej Pellizzon opravljal službo vikarja v župniji, blizu katere je Frančišek preživel veliko počitnic, ko je v otroštvu tam obiskoval stare starše.

Največ pet let

Sveti oče se, v nasprotju s prakso svojih predhodnikov, zavzema, da bi njegovi osebni tajniki – Pellizzon bo tretji po vrsti – to poslanstvo opravljali največ pet let in se potem vrnili k svojemu delu.

Nalaganje
Nazaj na vrh