Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo upravičen do digitalnega bona

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 11. 02. 2022 / 07:12
Oznake: Družba, Mladi, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo bo upravičen do digitalnega bona
Zakon, ki celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin in znanj. FOTO: Pexels

Kdo bo upravičen do digitalnega bona

Vlada je včeraj sprejela predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki predvideva digitalne bone v vrednosti 150 evrov, do katerih bodo upravičeni srednješolci in študenti ter starejši od 55 let.

»Že letos želimo z digitalnim bonom v vrednosti 150 evrov pomagati vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme. Prav tako bodo do digitalnega bona upravičeni vsi udeleženci subvencioniranih tečajev, ki so starejši od 55 let,« je po seji vlade pojasnil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Upravičenci bodo bon lahko unovčili za nakup nove ali rabljene računalniške opreme, digitalne bone pa bo mogoče združevati znotraj družin.

Največji progrem e-opismenjevanja doslej

Gre za prvi sistemski zakon, ki celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin in znanj. Z njim bi lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v zgodovini Slovenije. Če bo državni zbor zakon potrdil na marčevski seji, bodo boni v praksi zaživeli maja.

Minister je spomnil na Digitalni kompas, ki ga je marca lani predstavila Evropska komisija. Ta določa ambiciozne cilje na področju digitalne preobrazbe, najpomembnejši med njimi pa je, da ima do leta 2030 vsaj 80 odstotkov odraslih Evropejcev najmanj osnovna digitalna znanja. Slovenija pri tem zaostaja za evropskim povprečjem, saj ima osnovne digitalne kompetence le 55 odstotkov odraslih.

»Prav zato smo pripravili zakon, ki nam bo omogočil preboj med najbolj digitalno vključujoče evropske družbe. Z njim bomo dosegli, da bo imelo 80 odstotkov odraslih vsaj osnovne digitalne kompetence že do leta 2028, torej dve leti pred rokom, ki ga je določila Evropska komisija,« je pojasnil minister.

Letos na voljo 31 milijonov evrov

»Že v letošnjem letu imamo na voljo dobrih 31 milijonov evrov za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin in nakupa računalniške opreme. To je bistveno več sredstev, kot jih je bilo na voljo v prejšnjih letih,« je dodal minister.

Če bo zakon sprejet, bo država že letos izvedla vrsto javnih razpisov za subvencioniranje tečajev, pri čemer bodo v ospredju starejši od 55 let in mladi.

Nalaganje
Nazaj na vrh