Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je bil sv. Silvester?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 12. 2014 / 09:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2019 / 13:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je bil sv. Silvester?

Kdo je bil sv. Silvester?

Ne verjamem, da je med nami kdo, ki ne ve, kateri svetnik praznuje danes. Vsi bi kot iz topa odgovorili: sv. Silvester!

Ne verjamem, da je med nami kdo, ki ne ve, kateri svetnik praznuje danes. Vsi bi kot iz topa odgovorili: sv. Silvester! Malokdo pa bi znal odgovoriti na vprašanje, kdo je bil Silvester.

Odgovor je: papež, ki se je rodil v 3. stoletju v Rimu, na današnji dan leta 335 pa je umrl. Cerkev je vodil 21 let: od 31. januarja 314 do svoje smrti. Za svetega so ga razglasili že leta 354 in je eden izmed prvih svetnikov nemučencev. Pripisujejo mu naziva »Confessor« (Spoznavalec) in »Catholicus« (Katoličan), zgodovina pa si ga je zapomnila kot izjemno razgledanega, velikodušnega, ljubeznivega in pogumnega. Je zavetnik domačih živali (oživil naj bi mrtvega bika), priprošnjik za dobro letino krmilnih rastlin in seveda za »srečno novo leto«.

Silvester je v mladosti še trpel zaradi preganjanja kristjanov, pozneje pa postal papež. Takrat se je po zaslugi cesarja Konstantina začel razcvet Cerkve v vseh pogledih, tudi gospodarskem in političnem. V njegovem času so zgradili najpomembnejše cerkve v Rimu: cerkev Janeza Krstnika v Lateranu, sv. Petra ob vatikanskem griču, svetega Križa in številne druge.

O njem je znanih več legend. Ena izmed njih pripoveduje, da je krstil cesarja Konstantina Velikega in ga tako ozdravil gobavosti. Cesar naj bi Silvestru iz hvaležnosti podaril mesto Rim in ves zahodni svet ter mu dovolil nositi cesarske insignije.


Upodobitev sv. Silvestra v župnijski cerkvi sv. Urha v Bovcu.
Foto: Ivo Žajdela

Upodabljajo ga v papeškem ornatu, s palico, knjigo, oljčno vejico, zmajem ali bikom. Ob njem je pogosto cesar Konstantin, včasih tudi cesarica Helena. Znamenite freske iz njegovega življenja so v Silvestrovi kapeli v cerkvi Santa Quattro Coronat v Rimu.

V vzhodni Cerkvi Silvestrov god sv. Silvestra praznujejo 2. januarja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh