Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi prefekt Dikasterija za nauk vere?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 01. 07. 2023 / 17:00
Oznake: Papež, Svet, Škof, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2023 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi prefekt Dikasterija za nauk vere?
Víctor Manuel Fernández. FOTO: Vatican News

Kdo je novi prefekt Dikasterija za nauk vere?

Papež Frančišek ne počiva. V soboto, 1. julija, je imenoval argentinskega nadškofa Víctorja Manuela Fernándeza za novega prefekta Dikasterija za nauk vere.

Nadškof Fernández bo opravljal tudi funkcijo predsednika Papeške biblične komisije in Mednarodne teološke komisije. Službe bo prevzel septembra letos, ko bo na položaju zamenjal kardinala Luisa Francisca Ladario Ferrerja. Papež Frančišek se je kardinalu Ladarii, ki ima že 79 let, ob koncu mandata zahvalil za njegovo služenje.

Papežev zaveznik

Nadškof Fernández je bil v duhovnika posvečen 15. avgusta 1986. Podiplomski študij Svetega pisma je opravil na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in na Teološki fakulteti v Buenos Airesu. Med letoma 1993 in 2000 je bil župnik, kasneje tudi vzgojitelj v semenišču ter direktor za področje ekumenizma in kateheze v škofiji.

Leta 2007 se je kot duhovnik udeležil konference latinskoameriških škofov v Aparecidi, kjer je zastopal Argentino, pozneje pa je sodeloval tudi pri pripravi sklepnega dokumenta. Bil je tudi dekan in rektor Papeške katoliške univerze v Argentini. Papež Frančišek ga je 13. maja 2013 imenoval za nadškofa. Sodeloval je na škofovskih sinodah o družini leta 2014 in 2015. Junija 2018 je prevzel položaj nadškofa v La Plati. Bil je član Papeškega sveta za kulturo in svetovalec Kongregacije za katoliško vzgojo. Trenutno je član Dikasterija za kulturo in vzgojo.

La Croix International poroča, da gre pri nadškofu Fernándezu za tesnega papeževega zaveznika in sodelavca pri nastanku številnih papeževih apostolskih spodbud, veliko vlogo naj bi novi prefekt imel pri nastanku Veselja evangelija.

Vloga Dikasterija za nauk vere

Dikasterij za nauk vere je junija 2022 nadomestil Kongregacijo doktrine vere. Vključuje dva oddelka, doktrinalnega in disciplinskega. Vsakega koordinira tajnik, ki pomaga prefektu na specifičnem področju svoje pristojnosti, ob sodelovanju podtajnika in ustreznih vodij uradov. Doktrinarni oddelek se preko Urada za nauk ukvarja z zadevami, ki so povezane s pospeševanjem in varovanjem vere in morale, disciplinski oddelek pa obravnava kazniva dejanja, ki so pridržana dikasteriju in jih ta obravnava preko pristojnosti Vrhovnega apostolskega sodišča, ki je bilo tam ustanovljeno. 

Objavili papeževo pismo nadškofu Fernándezu

Ob imenovanju so v Vatikanu objavili tudi pismo, s katerim je papež Frančišek bodočemu prefektu Dikasterija za nauk vere povedal, kaj pričakuje od njega. Napisal je, da pričakuje, da mu bo pomagal spodbujati vero raje kot obsojati herezije. "Dikasterij, ki mu boste predsedovali, je v prejšnjih časih uporabljal nemoralne metode. To so bili časi, ko se je bolj kot spodbujanje teološkega znanja preganjalo morebitne doktrinarne zmote," pravi papež. "Od vas pričakujem nedvomno nekaj zelo drugega," dodaja papež v pismu, ki obširno citira encikliko Veselje evangelija.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh