Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: blagoslov istospolnih zvez ni dovoljen

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 03. 2021 / 18:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2021 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: blagoslov istospolnih zvez ni dovoljen

Vatikan: blagoslov istospolnih zvez ni dovoljen

Izjava Kongregacije za nauk vere: razločevati je treba med osebami in zvezo.

FOTO: Vatican Media

Vatikanska Kongregacija za nauk vere je objavila izjavo, v kateri zanika možnost blagoslova parov istega spola, poroča Radio Vatikan. Kot je zapisano v dokumentu, ne gre ne za krivično diskriminacijo ne za obsojanje oseb.

Blagoslov istospolnih parov ni dovoljen

Ni v moči Cerkve, da bi podeljevala blagoslov zvezam med osebami istega spola, zato takšen blagoslov »ne more biti dovoljen«, je omenjena kongregacija zapisala v odgovoru na »dubium« (dvom), ki je bil vložen na ta dikasterij. Duhovnikom torej ni dovoljeno podeljevati blagoslova istospolnim parom, ki prosijo za neke vrste versko priznanje svoje zveze. O tem je bil obveščen tudi papež, ki je »dal svoje soglasje« za objavo odgovora in spremljevalne pojasnjevalne note. Izjavo sta podpisala prefekt kongregacije kardinal Luis Ladaria in njen tajnik nadškof Giacomo Morandi.

V skladu z apostolsko spodbudo Radost ljubezni

Omenjena izjava je objavljena zaradi določenih trditev in praks, dokument pa je po navedbah Vatikana vključen v okvir »iskrene želje po sprejemanju in spremljanju istospolnih oseb, katerim se predlagajo poti rasti v veri,« v skladu z apostolsko spodbudo Radost ljubezni, ki med drugim govori o »potrebni pomoči«, ponujeni istospolno usmerjenim osebam, da bi »razumele Božjo voljo in jo v življenju v celoti izpolnile«. Treba je torej presojati pastoralne načrte in predloge, ki so s tem povezani, med njimi pa so tudi takšni, ki omenjajo blagoslov istospolnih zvez.

Razločevanje med osebami in zvezo

V besedilu Kongregacije za nauk vere je bistven razloček med osebami in zvezo. Nedopustnost podeljevanja blagoslova istospolnim zvezam namreč ne pomeni sodbe posameznih vpletenih oseb: slednje je treba sprejemati »s spoštovanjem, sočutjem in tankočutnostjo« ter se izogibati »slehernemu zapostavljanju«, kot je že zapisano v dokumentih cerkvenega učiteljstva.

Zakaj blagoslov istospolne zveze ni dopusten

Obstajata dva razloga za nedopustnost blagoslavljanja istospolnih zvez: prvi je povezan z resnico in pomenom blagoslovov, ki so »zakramentali«, bogoslužna dejanja Cerkve, in kot takšna terjajo, da je to, kar se blagoslovi, »objektivno usmerjeno k temu, da se prejme in izrazi milost, v skladu z Božjimi načrti, ki so vpisani v stvarstvo.« Zveze, tudi trajne, »ki vključujejo spolno prakso zunaj zakonske zveze« – to pomeni zunaj »neločljive zveze med moškim in žensko«, ki je odprta za posredovanje življenja« – niso v skladu s tistimi »Božjimi načrti«, čeprav so v omenjenih odnosih navzoči »pozitivni dejavniki«. Gre za razmišljanje, ki ne zadeva le istospolnih parov, ampak vse zveze, ki vključujejo spolno prakso zunaj zakonske zveze. Drugi razlog za negativen odgovor pa je nevarnost, da bi napačno enačili blagoslov istospolnih zvez z zakramentom zakona.

Kongregacija za nauk vere ob koncu navede, da odgovor na »dubium« (dvom) ne izključuje podeljevanja blagoslovov »posameznim osebam z istospolno usmerjenostjo, ki izrazijo pripravljenost, da bodo v zvestobi živele v skladu z načrti, ki jih je razodel Bog, medtem ko ni dovoljena »nobena oblika blagoslova, ki bi težila k priznavanju njihovih zvez.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh